Tot diep in de nacht ging het stemmen tellen door Getty Images / Nur Photo
NOS Nieuws Buitenland

'Honderden verkiezingswerkers Indonesië dood door uitputting'

De verkiezingen in Indonesië van anderhalve week geleden hebben volgens de kiescommissie het leven gekost aan 272 mensen. De slachtoffers kwamen niet om door aanslagen of andere gewelddadigheden, maar voornamelijk door uitputting, zei de commissie-voorzitter.

De slachtoffers werkten op 17 april als stembureaumedewerker of verkiezingswaarnemer. Volgens de kiescommissie is hun dood een direct gevolg van hun werkzaamheden voor de verkiezingen.

Het was de eerste keer dat het land de presidentsverkiezingen combineerde met de verkiezingen voor het landelijke parlement en de regioparlementen. Dat was bedoeld om kosten te besparen.

Alles tellen, verifiëren, dubbelchecken, noteren en daarna opnieuw dubbelchecken was een zenuwslopend proces.

Correspondent Michel Maas

Naar schatting hebben zo'n 155 miljoen Indonesiërs hun stem uitbracht in een van de ruim 800.000 stembureaus van de archipel. Miljoenen verkiezingswerkers probeerden deze enorme operatie in goede banen te leiden.

"Dit jaar waren er veel meer mensen nodig dan anders, ook doordat er veel meer stembureaus waren", zegt correspondent Michel Maas. "Ze waren onervaren en dat zal ze veel stress hebben opgeleverd. Ook bleken sommigen niet bestand tegen een lange dag hard werken."

Sommigen waren tot diep in de nacht bezig met het tellen van de stemmen, terwijl ze al 's ochtends heel vroeg waren begonnen op hun stembureau. Maas: "Alles tellen, verifiëren, dubbelchecken, noteren en daarna opnieuw dubbelchecken, was een tijdrovend en zenuwslopend proces."

De kiescommissie zegt dat deze verkiezingen veel zwaarder waren dan voorheen. De voorzitter vindt dat de regering de wet moet laten veranderen om de verkiezingen voor president en parlement weer van elkaar te scheiden.

Compensatie

De doden zijn vooral Indonesiërs van boven de 40, maar over hun achtergrond is verder niets bekend. Ook niet of ze bijvoorbeeld al gezondheidsproblemen hadden voorafgaand aan verkiezingsdag.

Er zouden niet alleen honderden doden zijn gevallen door de stressvolle verkiezingen, ook zouden nog eens 2000 mensen met uitputtingsverschijnselen zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Het ministerie van Financiën werkt aan een compensatieregeling voor de nabestaanden van overleden verkiezingswerkers en voor de zieken.

STER reclame