De situatie in de provincie Cabo Delgado OCHA/Saviano Abreu

In het noorden van Mozambique heeft orkaan Kenneth hevige overstromingen veroorzaakt. De overheid roept inwoners van dat gebied op zo snel mogelijk uit te wijken naar hoger gelegen gebied. Hulpverleners maken zich onder meer grote zorgen over de situatie in de stad Pemba, waar 200.000 mensen wonen.

De orkaan Kenneth trok de afgelopen dagen over het noorden van Mozambique en omliggende landen en richtte een spoor van vernielingen aan. Het is een van de zwaarste orkanen waar het land ooit mee te maken kreeg.

Gisteren verschenen deze beelden van de ravage:

Rampgebied Mozambique geteisterd door zware regenval

Zeker vijf mensen zijn om het leven gekomen door hevige regenval, overstromingen en aardverschuivingen. Gevreesd wordt dat rivieren buiten hun oevers treden en dat grote gebieden daardoor onder water komen te staan.

Stroom uitgevallen

In Pemba, de hoofdstad van de provincie Cabo Delgado, regent het inmiddels hard en is de stroom uitgevallen. "We verwachten hier verwoestende overstromingen", zegt een woordvoerder van het VN-bureau voor humanitaire noodhulp. "Onze mensen zijn er al, voor het geval we zoekacties moeten uitvoeren."

De stad Pemba bleef het natuurgeweld tot nu toe redelijk bespaard. Volgens de VN zijn er nu al verschillende wijken overstroomd. Hulpverleners proberen in kaart te brengen hoe groot de schade precies is. Lokale teams van het Rode Kruis spreken van totaal verwoeste huizen, wegen en infrastructuur. Veel gebieden zijn echter nog onbereikbaar, meldt een woordvoerder, waardoor communicatie lastig is.

Dubbel zoveel regen

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties meldt dat orkaan Kenneth tot veel meer regen kan leiden dan de vorige orkaan, Idai. Die trok zes weken geleden over het zuiden van Mozambique en kostte het leven aan meer dan 600 mensen, vooral als gevolg van overstromingen. De komende dagen wordt tot 250 millimeter regen verwacht. Dat is een kwart van de hoeveelheid regen die normaal in een jaar valt.

Verschillende kustdorpen in Cabo Delgado zijn bijna volledig verwoest. "Geen huis staat meer overeind", zegt de VN-woordvoerder.

STER reclame