Zet uitgerekend Schalke een streep door Dortmunds titelkansen?

Negen man Dortmund lijden uiterst dure nederlaag in derby tegen Schalke

Borussia Dortmund heeft een heel dure nederlaag geleden in de Duitse titelstrijd. De nummer twee van de ranglijst verloor op eigen veld verrassend met 2-4 van grote rivaal Schalke 04, dat door zijn zege zo goed als zeker is van een langer verblijf in de Bundesliga.

In de spectaculaire eerste helft kwam Dortmund na een klein kwartier op voorsprong. Jadon Sancho vond met een prachtig passje in de diepte Mario Götze, die met een kopbal Schalke-doelman Alexander Nübel kansloos liet.

Sancho moest zijn hoogstandje bekopen met een pijnlijk oog; bij het vieren kreeg hij vanuit het uitvak een aansteker tegen zich aangeworpen.

Huub Stevens, trainer van Schalke 04

Dortmund leek alles onder controle te hebben, maar vier minuten na de treffer stond het opeens 1-1. Bij een ongevaarlijke aanval van de bezoekers kreeg Julian Weigl de bal ongelukkig tegen de hand.

Het voorval was vrijwel iedereen ontgaan, maar na interventie van de VAR besloot scheidsrechter Felix Zwayer toch een penalty te geven. Daniel Caligiuri, die in de vorige Kohlenpott-derby ook al vanaf de stip had gescoord, maakte geen fout.

Tien minuten later had Schalke de wedstrijd helemaal omgedraaid: verdediger Salif Sané torende bij een hoekschop boven Witsel uit en kopte de bal feilloos in de hoek (1-2).

Dortmund-coach Lucien Favre moest wat verzinnen en bracht supersub Paco Alcácer na een uur in het veld. Luttele minuten later kreeg het duel echter een beslissende wending in het voordeel van Schalke.

Marco Reus kreeg de rode kaart na een tackle op de achillespees van Suat Serdar en de toegekende vrije trap werd door Caligiuri op fenomenale wijze in de kruising geschoten.

Negen man

Met 1-3 op de borden zag het tiental van Dortmund de kansen op de landstitel vervliegen. Die frustratie werd Marius Wolf te machtig: de verdediger kopieerde de aanslag van zijn aanvoerder op Serdar en mocht ook inrukken.

Met negen man deed Dortmund zowaar nog wat terug via Axel Witsel (2-3), maar twee minuten later gooide Breel Embolo de derby alsnog in het slot door de 2-4 binnen te koppen.

Bayern München kan zondag door de nederlaag van Dortmund een grote stap zetten richting zijn 29ste landstitel. Als gewonnen wordt bij FC Nürnberg, is de marge vier punten met nog drie duels te gaan.

Champions League

RB Leipzig verzekerde zich 400 kilometer oostwaarts van Champions League-voetbal, met een 2-1 zege op SC Freiburg. Timo Werner en Emil Forsberg scoorden voor de thuisploeg, Vincenzo Grifo deed tussendoor iets terug.

Davy Klaassen viel bij Werder Bremen na 50 minuten geblesseerd uit. De oud-Ajacied raakte in het verloren duel bij Fortuna Düsseldorf (4-1) gewond aan een oor, dat moest worden gehecht.

Klaassen en Aymane Barkok van Düsseldorf botsten met de hoofden tegen elkaar. Barkok verliet meteen met een bloedende wond het veld, Klaassen speelde nog enkele minuten door.

Werder Bremen verwacht dat Klaassen over een week in het duel met Borussia Dortmund weer kan spelen.