Triëst weigert Afrikaanse marathonlopers

Marathon Triëst weigert Afrikaanse atleten, politici spreken er schande van

De organisatie van de halve marathon van Triëst heeft een beslissing genomen die tot veel controverse heeft geleid in Italië: aan de wedstrijd mogen geen Afrikaanse atleten meedoen. Alleen Europese atleten worden toegelaten.

De organisatie in Triëst, waar de wedstrijd op 5 mei op het programma staat, doet dit naar eigen zeggen om uitbuiting van Afrikaanse atleten tegen te gaan. Te veel organisatoren van wedstrijden zouden zich onder druk laten zetten door managers die de atleten tegen een zeer lage prijs aanbieden. Deze prijs zou niet overeenkomen met wat er wordt gevraagd voor atleten uit Europa.

"De Afrikaanse atleten worden gewoon uitgebuit, dat kunnen we niet langer accepteren", aldus een woordvoerder.

Kritiek

De beslissing is de organisatie op veel kritiek komen te staan. Veel regionale en provinciale politici spreken er schande van en noemen het besluit "racistisch", een "zuivering in de sport" en "sportieve apartheid". Ook wordt sponsoren en partners van de marathon opgeroepen zich terug te trekken.

"Sport is delen, gelijkheid en loyaliteit", aldus de Italiaanse Europarlementariër Isabella de Monte die uit de regio afkomstig is. "Welk voorbeeld geef je met zo'n keuze?"

Vanuit de landelijke politiek is er nog geen reactie gekomen op het besluit van de marathonorganisatie, het Italiaanse federaal parket gaat er wel onderzoek naar doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl