De klankbordgroep van Ajax is tijdens een bespreking van zijn plannen hard in aanvaring gekomen met de directie van de club.

Johan Cruijff, Dennis Bergkamp en Wim Jonk vonden weinig gehoor voor hun plan van aanpak omtrent het technisch beleid bij Ajax.

"Het is voor ons onacceptabel. Een directie, waarvan twee leden de ballen verstand van de materie hebben, wil het niet aan ons overlaten. Het gaat boven mijn verstand. De directieleden zitten alleen maar hun eigen stoel te verdedigen. Dat kan en mag zo niet langer", aldus Cruijff.

Ook Bergkamp had geen goed woord over voor de wijze waarop hun plannen door de directie zijn ontvangen. "Verbazing, dat is het voornaamste gevoel. Jammer dat er niets gebeurt met alle kennis die aanwezig is. Ik ben geshockeerd."

Klankbordgroep kiest nu ramkoers

Jonk stak zijn verbazing ook niet onder stoelen of banken. "Vertrouwen zou de basis moeten zijn. Als dat al niet goed zit, wordt het lastig. We zijn hier, met mensen die alles willen geven, al maanden mee bezig."

Cruijff ligt na het mislukte overleg op ramkoers. "We gaan nu vragen om een buitengewone algemene ledenvergadering. Van daaruit kan de ledenraad voor een verandering in de Raad van Commissarissen zorgen."

Op die wijze wil Cruijff aansturen op een andere directie. "De directie heeft de eindverantwoordelijkheid. Maar als ze niet luisteren op technisch gebied, dan houdt het op. Als het niet linksom kan, dan maar rechtsom."

Van den Boog laat zich niet dicteren

Algemeen directeur Rik van den Boog noemde het mislukken van het overleg "teleurstellend", maar vond desondanks dat er sprake was geweest van "een goed gesprek".

Volgens Van den Boog kwamen de partijen er niet uit omdat Cruijff c.s. het plan niet als een advies, maar meer als een dictaat hebben neergelegd. "De basis van het plan wordt door iedereen gedragen, maar het gaat erom hoe je ermee omgaat. We gaan niet voor absolutismen."

De directie kan de zeggenschap niet uit handen geven, zei Van den Boog. "Het kan niet zo zijn dat je zomaar klakkeloos alles overneemt en als directie aan de kant gaat staan."

STER reclame