Reuters

De voormalige topman van Nissan, Carlos Ghosn, wordt mogelijk weer op borgtocht vrijgelaten. Hij heeft een borgsom van ruim 4 miljoen euro betaald en de rechtbank in Tokio wil hem daarom laten gaan. Of hij ook echt vrijkomt staat nog niet vast: het Japanse OM heeft bezwaar aangetekend.

Ghosn wil zich in zijn appartement in Tokio samen met zijn advocaten voorbereiden op zijn proces.

De gevallen autobaas zit vast op verdenking van onder meer miljoenenfraude en belastingontduiking. Begin maart kwam Ghosn al eens op borgtocht vrij, maar deze maand werd hij opnieuw opgepakt vanwege nieuwe aanklachten.

Japanse methode

Correspondent Kjeld Duits zegt dat Ghosn en zijn advocaten de openbaar aanklagers ervan beschuldigen dat ze proberen Ghosn net zolang onder druk te zetten, tot hij erkent schuldig te zijn. Een bekende methode in Japan, volgens Duits. Er is zelfs een woord voor: gijzelingsrecht. "Aanklagers arresteren mensen net zo lang tot ze een verklaring afleggen en op het moment dat ze bekennen, worden ze onmiddellijk vrijgelaten."

Ghosn spreekt de beschuldigingen tegen. Volgens hem speelt Nissan een vies spelletje. De beschuldigingen zouden een poging zijn om hem het zwijgen op te leggen. Nissan zegt dat Ghosns problemen het gevolg zijn van zijn eigen onethische gedrag.

Ghosn gaf behalve aan Nissan ook leiding aan Renault en een samenwerkingsverband met Mitsubishi.

STER reclame