Sri Lankaanse soldaten patrouilleren bij dure hotels in Colombo
NOS NieuwsAangepast

Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op, meer verdachten opgepakt

Het dodental van de aanslagen in Sri Lanka is opgelopen tot 359. Ook zijn afgelopen nacht nog achttien verdachten gearresteerd. Het totaal aantal aanhoudingen in verband met de aanslagen op Eerste Paasdag komt daarmee op 58. De regering verwacht dat dat aantal in de komende dagen nog zal oplopen naar honderd.

Op een persconferentie zei de onderminister van Defensie dat acht van de negen zelfmoordterroristen zijn geïdentificeerd. Een van de zelfmoordterroristen was een vrouw, deelde hij mee. Van zeven extremisten is al vastgesteld dat ze uit Sri Lanka komen.

IS

De regering zegt dat er aanwijzingen zijn dat de daders banden hadden met IS. Die terreurgroep heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslagen op de kerken en hotels opgeëist. De terreurgroep heeft een foto op zijn propagandakanaal geplaatst van zeven zelfmoordterroristen, met onherkenbare gezichten, en hun leiders. Het bewijs dat IS de aanslagen daadwerkelijk heeft gepleegd, ontbreekt.

Nog altijd worden slachtoffers van de aanslagen begraven, zoals in de stad Negombo:

Nabestaanden Sri Lanka begraven hun geliefden

Premier Wickremesinghe denkt dat de aanslagen niet gepleegd hadden kunnen worden zonder hulp uit het buitenland. In hoeverre de aanslagplegers die hulp kregen, wordt onderzocht.

De Nieuw-Zeelandse premier Adern zei vandaag dat ze geen bewijs heeft gezien voor de stelling van de Sri Lankaanse autoriteiten dat de aanslagenreeks met Pasen een vergelding was voor de aanslag half maart op twee moskeeën in Christchurch.

Ambassadeur

De Amerikaanse ambassadeur Alaina Teplitz heeft verklaard dat de VS niet over aanwijzingen beschikte dat een aanslag in Sri Lanka ophanden was. Ook zei ze dat het duidelijk is dat het veiligheidssysteem kennelijk heeft gefaald, omdat sommige diensten wel aanwijzingen hadden over een aanslag, maar die kennis niet hebben gedeeld. Ze bevestigde dat Amerikaanse specialisten, onder meer van de FBI, Sri Lanka helpen bij het onderzoek.

President Sirisena zei gisteren in een tv-toespraak dat ook hij niet op de hoogte is gebracht. Hij kondigde een complete herstructurering aan van de veiligheidsdiensten.

De Sri Lankaanse regering wees gisteren de radicaal-islamitische organisaties National Thowheeth Jama'ath en Jammiyathul Millathu Ibrahimaan aan als daders van de aanslagen. Over die groepen is niet veel bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl