ANP

De verblijfskostenvergoeding van Forum voor Democratie-Kamerlid Theo Hiddema is mogelijk duizenden euro's te hoog, schrijft de Volkskrant. Gisteren meldde de krant hetzelfde over PVV-Kamerlid Dion Graus, die daarop opriep tot een onderzoek naar hemzelf.

In totaal 32 Kamerleden hebben een woonplaats opgegeven die verder dan 150 kilometer van Den Haag ligt. Zij ontvangen daardoor allemaal een maximale vergoeding van ruim 24.000 euro.

Onduidelijk is hoeveel van hen daadwerkelijk zo ver weg wonen en dus recht hebben op de maximale vergoeding. De Tweede Kamer voert daarop geen controles uit.

Hiddema woont vooral in Amsterdam

Het draait allemaal om de verblijfskostenvergoeding die politici ontvangen als ze buiten Den Haag wonen: hoe verder weg de woonplaats ligt, hoe hoger de vergoeding. Hiddema krijgt de hoogst mogelijke vergoeding van 24.278,80 euro per jaar omdat hij officieel in Maastricht woont.

Ondanks zijn registratie in Maastricht erkent Hiddema na vragen van de Volkskrant vooral in Amsterdam te wonen. Met die woonplaats zou de verblijfskostenvergoeding een stuk lager uitkomen op 17.017 euro per jaar.

'Het gaat mij niet om de centen'

Het Kamerlid zegt tegen de krant nooit eerder van de verblijfskostenvergoeding te hebben gehoord, totdat hij er naar gevraagd werd. "U hebt me wakker geschud. Ik had geen benul." Hiddema overweegt het te veel ontvangen geld (in totaal zo'n 15.000 euro) terug te betalen. Hij wil eerst nog uitzoeken of de vergoeding volgens de regels is verlopen.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans zegt in de Volkskrant dat volgens de wet iemand zich moet registeren in een plaats waar hij naar verwachting twee derde van zijn tijd verblijft. Hiddema geeft toe dat hij twee derde van zijn tijd in Amsterdam woont, maar wijst erop dat hij als advocaat maar in één plaats geregistreerd mag staan. "En mijn kantoor staat al veertig jaar in Maastricht. Het gaat mij niet om de centen. Ik wist niet eens dat die verblijfskostenvergoeding bestond."

STER reclame