Ronnie O'Sullivan baalt op het wereldkampioenschap AFP

Op het WK snooker in Sheffield heeft de amateur James Cahill voor een daverende verrassing gezorgd door Ronnie O'Sullivan uit te schakelen.

De 23-jarige Engelsman had al historie geschreven door als eerste amateur het WK te halen. Daar deed hij nog een schepje bovenop door de vijfvoudig wereldkampioen te vloeren in zijn eerste partij in The Crucible: 10-8.

Cahill leek O'Sullivan aanvankelijk te laten ontsnappen. Hij leidde met 8-5 in frames en miste bij een 30-8 stand een makkelijke rode bal. O'Sullivan greep zijn kans en kwam even later ook langszij in Sheffield: 8-8.

De mondiale nummer één profiteerde in het vervolg echter niet van fouten van zijn landgenoot. Cahill strafte missers van O'Sullivan wel af en zorgde zo voor één van de grootste stunts op een WK.

James Cahill aan de snookertafel Getty

Cahill komt nog niet voor op de wereldranglijst. De erelijst van grootheid O'Sullivan telt 36 hoofdprijzen.

'Cahill speelde briljant'

"Ik kon aan het einde van de partij nog amper op mijn benen staan", bekende Cahill na zijn historische zege. "Maar ik voelde dat Ronnie onder druk stond. Hij wilde absoluut niet van mij verliezen. Ik heb echter altijd vertrouwen in mezelf.''

De 43-jarige O'Sullivan klaagde na zijn rommelige optreden over fysiek ongemak. "Ik voel me al een paar weken niet lekker. Al mijn ledematen voelden zwaar aan. Op een WK moet je juist fysiek en mentaal goed zijn en dat ben ik nu niet."

"Ik hoopte deze partij goed door te kunnen komen en verder te herstellen en te groeien in het toernooi. Maar Cahill speelde briljant. Hij wist zijn hoofd er goed bij te houden", verzuchtte O'Sullivan.

STER reclame