Thomas Buitink juicht na zijn treffer tegen ADO
NOS Voetbal

Waarom Vitesse-belofte Buitink Ajax, Chelsea en Manchester City afwees

Op de hoekbank in het spelershome van Vitesse zit Thomas Buitink. Hij kijkt rustig naar buiten, terwijl op de achtergrond enkele jeugdspelers elkaar uitdagen om een potje tafeltennis te spelen. "Ja, we doen hier heel veel spelletjes. Zowel in de jeugd als bij het eerste", zegt Buitink. "Ik heb hier heel wat tijd doorgebracht."

De 18-jarige aanvaller staat de laatste weken in het middelpunt van de belangstelling. Bij zijn basisdebuut tegen ADO Den Haag scoorde hij drie keer en daarmee is hij de jongste speler van Vitesse die een hattrick weet te maken in de eredivisie.

Bovendien kwam hij door zijn drie goals in een illuster rijtje met onder anderen Johan Cruijff, Ronaldo en Marco van Basten. Zij maakten allemaal een hattrick in de eredivisie voor hun negentiende levensjaar.

De doelpunten van Buitink in de eredivisie

Op zijn negende werd Buitink bij zijn jeugdclub Veensche Boys uit Nijkerkerveen gescout en genoot hij interesse van FC Utrecht, Ajax en Vitesse. Hij koos uiteindelijk voor de Arnhemmers, op basis van zijn gevoel. "Bij Ajax was er een andere mentaliteit. Het was echt Amsterdams en hier waren de jongens veel aardiger. Ik wilde me op mijn gemak voelen en daarom heb ik voor Vitesse gekozen."

Buitink speelde in verschillende jeugdteams en maakte op zijn veertiende al zijn debuut voor Jong Vitesse tijdens een oefenwedstrijd. En dat bleef ook internationaal niet onopgemerkt.

Engeland

Manchester City en Chelsea wilden de talentvolle aanvaller graag overnemen, maar Buitink had er geen oren naar. "Ik vond het een complimentje dat ze mij wilde hebben en ik heb de berichten ook zeker gelezen, maar ik ging er niet echt over nadenken."

Heeft hij dan niet een klein beetje getwijfeld? "Ik zei gelijk tegen mijn zaakwaarnemer: dat is allemaal leuk, maar ik ben nog heel jong. Ik was veertien, had mijn debuut voor Jong Vitesse al gemaakt en speelde in A1. Ik was lekker bezig bij Vitesse en hoefde verder niks meer te horen. Mijn keuze was dus snel gemaakt."

Waar leeftijdsgenoten als Daishawn Redan, Tahith Chong en Juan Familia-Castillo de overstap naar Engeland maakten, bleef Buitink in Nederland. "Natuurlijk is zo'n overstap naar het buitenland heel mooi. Je hebt daar het beste van het beste. De trainers, het complex, alles."

Geen spijt

Toch heeft Buitink geen spijt. En dat heeft ook te maken met zijn persoonlijkheid. "Ik ben een heel verlegen jongen en ben hier echt op mijn plek. Iedereen kent me hier en daar tank ik veel vertrouwen uit."

Thomas Buitink

Bovendien is het volgens Buitink maar de vraag of je slaagt bij zo'n topclub. Hij stelt dat talentvolle spelers vaak in jeugdelftallen moeten spelen, terwijl jonge voetballers in Nederland veel eerder bij het eerste elftal worden betrokken.

De aanvaller heeft altijd een goed gevoel gehad bij Vitesse. "Op mijn vijftiende gaf technisch directeur Mo Allach mij veel vertrouwen. Hij hoopte dat ik de toekomstige spits van Vitesse zou worden. Dat wilde ik graag waarmaken."

'Geen exceptioneel talent'

Buitink bewandelde dus een ander carrièrepad, maar de keuze voor Vitesse legt hem op dit moment geen windeieren. De aanvaller werd door trainer Leonid Sloetski vijf keer achter elkaar in de basis geposteerd. En dat geeft Buitink vertrouwen, ondanks het feit dat de Russische coach zei dat de spits geen exceptioneel talent is.

Vitesse-trainer Sloetski: 'Buitink geen exceptioneel talent'

Niet erg volgens Buitink, die de woorden van zijn trainer begreep. "Ik heb inderdaad niet de techniek van Ødegaard om iemand een panna te geven of volledig te vernederen. Maar ik heb wel de techniek om te scoren als ik voor het doel sta."

Hij omschrijft zichzelf als een speler met diepgang en scorend vermogen. Hij irriteert verdedigers door ze naar eigen zeggen heel stiekem een duwtje te geven of een klein tikje uit te delen. "Ja, ik kan in het veld wel een ratje zijn."

Buitink vertelt dat de band met trainer Sloetski erg goed is. "Het is een hele lieve man, maar hij kan ook streng zijn. Hij kan ook iemand helemaal de grond in boren." En dat heeft Buitink zelf ook ondervonden. "Ja, gisteren nog", zegt hij met een glimlach. "Als je even niet scherp bent en twee of drie ballen verkeerd speelt, dan krijg je de volle laag. Maar zo moet een trainer ook zijn."

Andere status

Opeens wordt er in het spelershome van buiten op het raam getikt. Vitesse-spelers Navarone Foor en Alexander Büttner eisen de aandacht op. Ze lachen en grappen wat naar Buitink, voordat ze hun weg naar huis vervolgen.

Het toont aan dat de jongeling zijn plekje in de spelersgroep heeft gevonden. Volgens Buitink speelt zijn hattrick tegen ADO daar een belangrijke rol in. "Je voelt dat er wat verandert in de groep. Voor die wedstrijd was ik gewoon een jongen die tussen Jong Vitesse en het eerste elftal in zat. Na mijn hattrick kreeg ik het gevoel dat ik meer in de groep zat."

Concurrentiestrijd

Met de drie goals speelde Buitink zich in de kijker en ook tegen AZ kwam de jongeling tot scoren. Maar hij is niet de enige spits in de selectie van trainer Sloetski. Oussama Darfalou, Mohammed Dauda en Tim Matavz, allemaal strijden ze voor een plekje in de voorhoede.

Statistieken Vitesse-spitsen

Speler Goals
Thomas Buitink 5
Oussama Darfalou 5
Mohammed Dauda 3
Tim Matavz 6

De laatste weken krijgt Buitink de voorkeur, maar Matavz is op de weg terug na zijn zware kuitblessure. De Sloveen was tegen PSV ook meteen belangrijk met een doelpunt en Buitink verwacht dat de Sloveen de spitspositie wel weer zal opeisen. "Ik maak me geen zorgen over de terugkeer van Matavz. Ik moet gewoon laten zien dat ik in de basis wil staan."

Waar hij zich op dit moment ook niet druk over maakt, is de toekomst. "Ik ga aan het einde van het seizoen samen met mijn zaakwaarnemer kijken wat het beste bij mij past. Ik hoop dat mijn toekomst bij Vitesse ligt, maar ik sta ook open voor andere aanbiedingen. Ik houd van deze club en ben hier al negen jaar. Ik wil hier de eerste spits worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl