Podcast Oog: Bejaarde homo's terug in de kast en hoe Nederland een Duitse gemeente kreeg (en weer teruggaf)

time icon Aangepast

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn werd verdacht van moord na een palliatieve sedatie van een patiënt. Zijn vervolging eindigde abrupt toen hij in 2013 een einde maakte aan zijn leven. Zijn vrouw Anneke streed sindsdien voor eerherstel en daarover is een documentaire gemaakt. Ze doet in deze podcast haar verhaal over de strijd die ze voerde.

We praten over de bijzondere geschiedenis van de Duitse gemeente Selfkant, die tussen 1949 en 1963 eventjes van Nederland was. Te gast is burgemeester Herbert Corsten. Hij beheerst de Nederlandse taal goed, hoewel hij zich in het dagelijks leven beter redt met de Limburgse streektaal.

In Amsterdam komen deze week honderden oudere lhbtiq'ers bij elkaar voor een conferentie over de problemen waarmee homo's en lesbiennes te maken krijgen als ze ouder worden en hulpbehoevend. Kristianus van der Waag, ambassadeur van Roze 50+, kent verhalen van mensen die na hun verhuizing naar een verzorgingshuis hun geaardheid zelfs verzwijgen.

En deze week voer de eerste boot met publiek naar een nieuw gebied in het Markermeer: de Marker Wadden. Een gesprek met initiatiefnemer en projectdirecteur Roel Posthoorn over dit bijzondere, nieuwe stukje Nederland.

Iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week, gebundeld in een podcast van ruim een half uur.

1.15 - Anneke Tromp over haar strijd voor eerherstel van haar man.

16.51 - Ambassadeur Kristianus van der Waag van Roze 50+.

24.06 - Nieuw land: de Marker Wadden

30.59 - De bijzondere geschiedenis van de gemeente Selfkant.

Het beste uit het Oog 27-04-2019

Onze podcasts:

De NOS op 3 Tech Podcast: iedere donderdag praten Casper Meijer en zijn gasten je bij over het laatste nieuws uit de wereld van technologie en sociale media.

De Dag: Elke werkdag hoor je bij De Dag gesprekken die nét even verder graven, verteld door betrokkenen en journalisten van alle omroepen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

NOS Voetbalpodcast: iedere maandag nemen voetbalcommentatoren de week door, met anekdotes van experts en vooruitblikken op komende wedstrijden.

NOS Formule 1-podcast: Amber Brantsen neemt met oud-coureur Jan Lammers en verslaggever Louis Dekker iedere maandag na een Grand Prix de race door.

STER Reclame