Podcast Oog: Bejaarde homo's terug in de kast en hoe Nederland een Duitse gemeente kreeg (en weer teruggaf)

Huisarts Nico Tromp uit Tuitjenhorn werd verdacht van moord na een palliatieve sedatie van een patiënt. Zijn vervolging eindigde abrupt toen hij in 2013 een einde maakte aan zijn leven. Zijn vrouw Anneke streed sindsdien voor eerherstel en daarover is een documentaire gemaakt. Ze doet in deze podcast haar verhaal over de strijd die ze voerde.

We praten over de bijzondere geschiedenis van de Duitse gemeente Selfkant, die tussen 1949 en 1963 eventjes van Nederland was. Te gast is burgemeester Herbert Corsten. Hij beheerst de Nederlandse taal goed, hoewel hij zich in het dagelijks leven beter redt met de Limburgse streektaal.

In Amsterdam komen deze week honderden oudere lhbtiq'ers bij elkaar voor een conferentie over de problemen waarmee homo's en lesbiennes te maken krijgen als ze ouder worden en hulpbehoevend. Kristianus van der Waag, ambassadeur van Roze 50+, kent verhalen van mensen die na hun verhuizing naar een verzorgingshuis hun geaardheid zelfs verzwijgen.

En deze week voer de eerste boot met publiek naar een nieuw gebied in het Markermeer: de Marker Wadden. Een gesprek met initiatiefnemer en projectdirecteur Roel Posthoorn over dit bijzondere, nieuwe stukje Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl