Inwoners van Colombo nemen drie minuten stilte in acht ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de aanslagen van Eerste Paasdag
NOS NieuwsAangepast

Dodental Sri Lanka stijgt naar 321, politie arresteert 40 verdachten

Op de dag van nationale rouw in Sri Lanka heeft de politie bekendgemaakt dat het dodental van de aanslagen op Eerste Paasdag is gestegen naar 321. Dat heeft de onderminister van Defensie gezegd in een verklaring in het parlement. Zo'n twintig zwaargewonden zijn afgelopen nacht in het ziekenhuis bezweken aan hun verwondingen.

De politie heeft intussen veertig mensen aangehouden. Onder hen zou een man uit Syrië zijn. Hij werd volgens overheidsbronnen van persbureau Reuters opgepakt nadat lokale verdachten waren ondervraagd. Ook de mogelijke bestuurder van een busje dat zou zijn gebruikt door de zelfmoordterroristen en de eigenaar van een huis waar een aantal van hen woonde zijn gearresteerd.

Veel mensen in Sri Lanka weten nog niet of hun dierbaren zijn omgekomen. Identificatie is ingewikkeld doordat veel lichamen onherkenbaar verminkt zijn. Onder de slachtoffers zijn ook tientallen buitenlanders; drie Nederlanders kwamen om het leven.

De slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka krijgen een massabegrafenis:

Massabegrafenis voor slachtoffers aanslagen Sri Lanka

Sinds middernacht geldt in het land de noodtoestand. Dat middel werd door de regering vaak ingezet in de burgeroorlog die in 2009 eindigde. Vorig jaar, tijdens een golf van boeddhistisch geweld tegen moslims, gold ook korte tijd de noodtoestand.

Nu is er volgens verslaggever Jeroen de Jager op straat weinig van te merken. "Het is vooral ook een manier om de bevoegdheden van politie en leger uit te breiden, zodat ze meer mogelijkheden hebben om mensen aan te houden. Zoals mensen uit de omgeving van de aanslagplegers die worden opgepakt en verhoord, in een poging om op die manier het hele netwerk te kunnen oprollen."

Vanmorgen om 07.30 uur lokale tijd werden drie minuten stilte in acht genomen om de slachtoffer van de aanslagen te herdenken. Daarna is het gewone leven voorzichtig weer op gang gekomen, vertelt Jeroen de Jager. "Je ziet dat er meer verkeer is en dat er meer winkels open zijn."

National Thowheeth Jama'ath

De autoriteiten van Sri Lanka hebben vandaag overleg met buitenlandse diplomaten en veiligheidsdiensten zoals de FBI, om meer informatie te krijgen over de daders en de waarschuwingen die weken geleden al zijn ontvangen.

Gisteren werd bekend dat de aanslagen het werk zijn van een lokale extremistische moslimgroepering, die daarbij mogelijk hulp uit het buitenland heeft gehad.

Het gaat om National Thowheeth Jama'ath ('Groepering van Gods Eenheid'), een radicaal-islamitische organisatie waarvan weinig bekend is behalve dat leden in verband worden gebracht met het beschadigen van boeddha-beelden eind vorig jaar. Dat zette toen veel kwaad bloed in het overwegend boeddhistische Sri Lanka; 70 procent van de bevolking is boeddhistisch, zo'n 10 procent moslim.

Politieke conflicten

Intussen wordt steeds nadrukkelijker de vraag gesteld of de aanslagen voorkomen hadden kunnen worden als de Sri Lankaanse autoriteiten alerter waren geweest. Minister van Volksgezondheid Senaratne zei dat zijn land op 4 april is gewaarschuwd door buitenlandse inlichtingendiensten dat zelfmoordterroristen op verschillende plaatsen wilden toeslaan bij kerken en toeristische bestemmingen. Senaratne bood excuses aan en erkende de verantwoordelijkheid die zijn regering draagt.

Ook na 4 april waren er verschillende waarschuwingen die binnen het Sri Lankaanse veiligheidsapparaat werden gedeeld. Politieke conflicten zouden ook een rol hebben gespeeld.

In oktober werd het land in een politieke crisis gestort nadat president Sirisena premier Wickremesinghe van zijn post had ontheven. Het Hooggerechtshof zou dat besluit later ongedaan maken, maar de premier is sinds oktober niet toegelaten tot overleg van de nationale veiligheidsraad.

In deze video zie je wat er zondag precies gebeurde in Sri Lanka:

Wat gebeurde er in Sri Lanka? Een overzicht

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl