Getty Images
NOS NieuwsAangepast

Nederlandse Monique onder doden Sri Lanka, wat weten we over de slachtoffers?

Er wordt steeds meer bekend over wie de slachtoffers zijn van de aanslagen in Sri Lanka. In dit artikel geven we een aantal van de slachtoffers een gezicht.

Al met al werden zondag negen aanslagen gepleegd op hotels en kerken, de meeste in de hoofdstad Colombo. Het dodental is opgelopen tot 310. De meesten zijn Sri Lankanen, maar ook veel toeristen overleefden het niet. Zeker 39 slachtoffers waren buitenlanders, onder wie drie Nederlanders.

'Monique was de beste moeder'

Eén van die Nederlandse slachtoffers is de 54-jarige Monique Allen. Ze was in het Cinnamon Grand Hotel aan het ontbijten met haar zoon toen een zelfmoordterrorist zichzelf opblies. Haar man en haar twee andere zoons waren in hun kamer.

"Na de explosie was mijn zoon even buiten bewustzijn. Toen hij wakker werd, zag hij zijn moeder met een grote hoofdwond en veel bloed", zegt haar man Lewis Allen tegen de BBC.

Allen vond zijn gewonde zoon in een ziekenhuis, maar zijn vrouw kon hij nergens vinden. Er werd tegen hem gezegd dat hij naar het mortuarium moest gaan om te bekijken of zijn vrouw daar lag. "Ze tilden de lakens één voor één op en ik kon alleen maar bidden: 'laat het niet Monique zijn.'"

Uiteindelijk werd zijn grote angst werkelijkheid toen hij zijn vrouw onder één van de lakens zag liggen. "Ik was zo geschokt. Het leek alsof ik in een nachtmerrie was beland, dat het niet echt was."

Begraven

Monique is gisteren in Sri Lanka begraven. "Ze was de beste vrouw, de beste moeder, de beste dochter", zegt Allen. "Ze was onbaatzuchtig en dacht altijd eerst aan anderen en dan pas aan haarzelf".

In hetzelfde hotel kwamen ook twee andere Nederlanders om. Een vrouw van 48 en een meisje van 12 jaar.

Ook kwamen er onder meer vier Sri Lankaanse obers van het hotel om. Ze heetten Shantha, Sanjeewani, Ibrahim en Nisthar. "Ze werkten in de ontbijtzaal", laat het hotel weten.

Wake voor Shaini

Bij de aanslag op een kerk in de plaats Negombo kwam de 13-jarige Shaini om. Er is een wake voor haar gehouden.

Swipe of klik hieronder door de foto's van de wake:

 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters
 • Reuters

In het Shangri-La hotel in Colombo vielen veel ook slachtoffers. Ook daar liet een zelfmoordenaar een bom afgaan tijdens het ontbijt. Op Facebook schrijft het hotel dat drie collega's zijn omgekomen. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

"Met grote verslagenheid bevestigen we dat er slachtoffers zijn onder onze gasten en personeel. Onder hen zijn drie collega's die dodelijk gewond raakten tijdens hun werk", schrijft het Shangri-La.

De Britse Anita en zoon Alex

De Britse familie Nicholson verbleef in het Shangri-La hotel. Moeder Anita (42) was samen met haar zoon Alex (11) en dochter Annebelle aan het ontbijten toen de aanslag plaatsvond. Vader Ben heeft een tijd in onzekerheid geleefd toen hij ze vlak daarna niet meer kon vinden. Al snel bleek dat zijn vrouw het niet overleefd had.

Of zijn zoon en dochter het hadden overleefd was lange tijd onduidelijk. Op sociale media deelden vrienden foto's van Alex. "Help ons alsjeblieft om hem te vinden. Hij was in Shangri-La. Zijn moeder en zus stierven en nu is zijn vader verwoed op zoek naar hem. "

Later bleek dat ook zoon Alex de aanslag niet heeft overleefd, maakte de reisorganisatie bekend. "Alex is overleden. Zijn lichaam is geïdentificeerd." Het lijkt erop dat vader Ben als enige de aanslag heeft overleefd, maar autoriteiten hebben de dood van dochter Annebelle nog niet bevestigd.

Sri Lankaanse tv-kok en haar dochter

Ook Nisanga Mayadume en haar moeder Shantha waren in Sri Lanka. Nisananga studeert in Londen maar was voor de Paasdagen terug in Sri Lanka. Vlak voor de aanslag deelden ze nog een foto van hun paasontbijt in het Shangri-La hotel.

Facebook Nisanga Mayadunne
Nisanga Mayadunne postte vlak voor de aanslag deze foto van het paasontbijt met haar familie op facebook

Vlak na het nemen van de foto overleden zowel moeder als dochter. Duizenden mensen hebben onder de foto hun medeleven uitgesproken.

Nisanga was erg populair op de universiteit, vertelt een vriendin van haar aan Gulf News. "Behalve dat ze erg slim was, was haar moeder Shantha een beroemde tv-kok, dat maakte haar nog populairder op school." Haar moeder was volgens de vriendin een grote inspiratiebron voor Sri Lankanen.

Rijkste Deen verliest 3 kinderen

Ook het gezin van de Deense miljardair Anders Holch Povlsen zat aan het ontbijt in het Shangri-La hotel. Het gezin was er op vakantie. Drie kinderen overleefden de aanslag niet.

Eerder deelde een van zijn dochters nog deze vakantiefoto op haar Instagrampagina:

Holch Povlsen, eigenaar van een kledingbedrijf met onder meer Jack & Jones en Vero Moda, is 5,7 miljard euro waard en de grootste landeigenaar van Schotland. Hij heeft de dood van zijn kinderen bevestigd, maar vraagt verder om privacy.

Medewerkers Indiase politieke partij

Onder de slachtoffers zijn ook zeker vijf medewerkers van een Indiase politieke partij. In totaal waren zeven leden van Janata Dal Secular in Sri Lanka op vakantie. Ze hadden de afgelopen tijd veel gewerkt vanwege de verkiezingen in India. De twee anderen worden nog vermist. De zeven waren zondag net aangekomen in het land.

Veel mensen zitten na de aanslagen nog in onzekerheid, omdat hun familieleden worden vermist. Bij de ziekenhuizen hopen ze meer informatie te krijgen:

Bezorgde familieleden verzamelen zich bij ziekenhuizen

De buitenlandse slachtoffers komen behalve uit Nederland onder meer uit Groot-Brittannië, Spanje, India, Denemarken, Australië, China, Turkije, Japan, Portugal, Bangladesh, Marokko, Pakistan en de Verenigde Staten.

Het identificeren van de doden gaat nog door. Familieleden die nog een geliefde missen kunnen onder meer naar het ziekenhuis in Colombo komen. Daar worden foto's van dodelijke slachtoffers op een groot scherm geprojecteerd zodat nabestaanden hen kunnen identificeren.

 • Reuters
  Familieleden van slachtoffers hebben zich verzameld bij het ziekenhuis in Colombo
 • Reuters
  Verdriet bij nabestaanden
 • AFP
  Nabestaanden identificeren de doden
 • Reuters
  Familieleden van slachtoffers van de aanslag hebben verdriet

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl