Mohamed Salah
NOS NieuwsAangepast

Door Time verkozen voetballer Salah pleit voor meer respect voor vrouwen

Liverpool-spits Mohamed Salah is opgenomen in de lijst van Time Magazine met de honderd invloedrijkste mensen ter wereld. Hij is ook het gezicht van een van de zes covers van het blad.

De Egyptenaar en praktiserend moslim greep zijn uitverkiezing aan om mannen in het Midden-Oosten op te roepen om vrouwen beter te behandelen. In een interview met het blad zegt de 26-jarige voetballer: "We moeten in onze cultuur de manier waarop we met vrouwen omgaan, veranderen. Dat kan niet anders."

Ook zegt hij dat hij het gevoel heeft dat zij een betere behandeling verdienen dan ze nu krijgen.

A-politiek rolmodel

De Britse komiek John Oliver zegt in Time Magazine dat Salah nog beter is als mens dan als voetballer. "En hij is een van de beste voetballers van de wereld", aldus Oliver. Salah zelf zegt dat hij het een eer vindt een rolmodel te zijn, ook al komt daar veel druk bij kijken. "Om de eerste Egyptenaar te zijn met die rol, ja dat is wel anders."

De Egyptische voetballer is op dit moment een van de grootse idolen in de Arabische en islamitische wereld. In talloze verhalen die de afgelopen jaren over Salah verschenen, blijkt dat hij veel meer is dan een voetballer. Hij is een held en een symbool van hoop. In Egypte zorgde hij afgelopen WK, ondanks de nederlagen die het elftal leed, voor verbroedering in tijden van spanningen.

In de hoofdstad Caïro staat hij op enorme muurschilderingen, zijn voetbalschoenen kregen een plaatsje in een museum en mensen krabbelden zijn naam op stembiljetten voor de presidentsverkiezingen.

Over het algemeen houdt Salah afstand tot politieke en maatschappelijke discussies. Hij spreekt zich niet uit over de fors toegenomen repressie in Egypte. Liever presenteert hij zich als rolmodel voor jonge kinderen, als moslim en als weldoener. Zo schonk hij honderdduizenden dollars voor de aanleg van riolering in zijn geboortedorp.

Te blote jurk

De uitspraken van Salah over respect voor vrouwen zijn ook opvallend met het oog op de huidige situatie in Egypte, waar bijvoorbeeld de activiste Amal Fathy twee jaar celstraf kreeg omdat ze zich in een filmpje uitsprak over seksuele intimidatie. Verder stond een actrice voor de rechter omdat ze een doorschijnende jurk droeg en zit een een prominente televisiepresentator vast omdat hij op tv een homoseksuele man aan het woord liet.

Salah staat op een van de zes covers van het tijdschrift. De vijf andere covers zijn voor Taylor Swift, acteur Dwayne Johnson, actrice Sandra Oh, tv-journalist Gayle King en de Amerikaanse Democrate Nancy Pelosi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl