Ajax-aanvoerder De Ligt viert de zege in Turijn
NOS VoetbalAangepast

'Fenomeen Ronaldo maakte gebruikelijke doelpunt, maar Ajax was gewoon te veel'

Met de 2-1 overwinning in Turijn heeft Ajax opnieuw diepe indruk gemaakt in Europa. Het Italiaanse La Gazzetta dello Sport doet er niet moeilijk over: Ajax was dinsdagavond de verdiende winnaar. "De mannen van Ten Hag legitimeren de doorgang naar de halve finale met prachtig voetbal."

De op roze papier gedrukte sportkrant is vol lof over Ajax, maar wijst ook op de zwakte van Juventus. "Het is duidelijk dat het teleurstellende Juventus ver onder zijn niveau speelde en niet in de buurt kwam van de ploeg die een maand geleden tegen Atlético Madrid was te zien."

Toen werd in Turijn nog met 3-0 gewonnen na een 2-0 uitnederlaag, maar dat zat er dinsdagavond niet in. "Het fenomeen Ronaldo maakte nog het gebruikelijke doelpunt, maar Ajax was gewoon te veel", schrijft La Gazzetta die de ploeg van coach Erik ten Hag prijst om de kwaliteit, de techniek en de moed. "Het Ajax van de kleinkinderen van Cruijff heeft Juve in de uitvoering nog meer verslonden dan in de uitslag."

'Scudetto-feest het treurigste in de wereld'

De Champions League is de afgelopen seizoenen telkens het grote doel geweest voor de ploeg uit Turijn, die in eigen land al bijna een decennium de dienst uitmaakt. Door de uitschakeling tegen Ajax is het seizoen nu dan ook eigenlijk mislukt. Zelfs het aanstaande landskampioenschap verandert daar niets aan. "Zaterdag wordt het Scudetto-feest het treurigste in de wereld", concludeert La Gazzetta.

Corriere dello Sport legt dan ook alvast het hoofd van coach Massimiliano Allegri op het hakblok. "Hij zal zich moeten verantwoorden bij de Juventus-leiding, die moet beslissen of ze ondanks vijf opeenvolgende landstitels doorgaan met de trainer", schrijft de sportkrant.

Volgens Corriere leunt Juventus te veel op de verdediging en heeft de ploeg geen idee wat het in de laatste dertig meter voor het vijandelijk doel moet doen. Daarbij is het tempo veel te laag, aldus de krant. "Een tactiek die voor de komst van Ronaldo goed zou kunnen zijn geweest, maar nu overduidelijk een straf is voor de koning van de Champions League", daarbij doelend op de indrukwekkende statistieken van de Portugese superster. Sinds het seizoen 2010/2011 stond hij onafgebroken in de kwartfinales van de Champions League. Hij won ze allemaal, tot woensdagavond.

'De sensatie van de Champions League'

Het Franse L'Équipe vond de "onvermoeibare" Donny van de Beek de man van de wedstrijd. De krant prijst de Ajacied voor zijn gelijkmaker en voor het gevaar dat hij continu wist te stichten voor het doel van Juventus, maar ook voor zijn verdedigende arbeid.

"De spelers van Erik ten Hag domineerden een andere continentale reus en claimden de uiteindelijke overwinning op het veld van de tegenstander. Wat er ook gebeurt in de halve finales, het jonge team blijft de sensatie van de Champions League 2018/2019."

Ook in Engeland - waar met Tottenham Hotspur of Manchester City de volgende tegenstander van Ajax vandaag komt - is met grote bewondering naar Ajax gekeken. "Die 4-1 overwinning in het Bernabéu van vorige maand leek even briljant als zeldzaam, maar de uitslag had deze keer net zo overtuigend kunnen zijn", schrijft The Guardian.

"Het dynamische, aanvallende voetbal van Ajax was gewoon meer dan Juventus aankon, zeker in de tweede helft, toen de bezoekers de wedstrijd domineerden en kans op kans creëerden."

Op momenten leek het er volgens de Engelse krant ook op dat Ajax een mannetje meer op het veld had staan. "David Neres, Dusan Tadic en Hakim Ziyech bezorgden Juventus grote problemen met hun beweging en slimme passjes. Frenkie de Jong en Lasse Schöne controleerden het middenveld en Donny van de Beek speelde uitzonderlijk goed tussen de linies."

De overwinning was dan ook meer dan verdiend en geldt als een waarschuwing voor Tottenham en City. "Ze waren een genot om naar te kijken", sluit The Guardian af.

Voetbalwereld feliciteert Ajax

Ook bij PSV is er met bewondering gekeken naar de wedstrijd in Turijn. Algemeen directeur Toon Gerbrands had op Twitter mooie woorden over voor de grote rivaal uit Amsterdam.

En ook voormalig PSV'er Memphis Depay toonde zich blij met de overwinning van Ajax. De Oranje-international zegt dat het bereiken van de halve finales van de Champions League iets is waar heel Nederland trots op mag zijn.

Ajax kreeg op Twitter ook applaus van Carles Puyol, oud-speler van Barcelona en drievoudig winnaar van de Champions League, en van Antoine Griezmann, die in de vorige ronde met Atlético Madrid werd uitgeschakeld door Juventus.

Ook in Abu Dhabi hebben ze genoten van Ajax. Zo heeft sportkrant Sport 360 als opening gekozen voor een woordspeling op de naam van matchwinner Matthijs de Ligt, wiens doelpunt een einde maakte aan de Champions League-campagne van Juventus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl