ANP

Wekdienst 15/4: rechtszaak over schade fipronil en eindtoetsen beginnen

time icon

Goedemorgen! Vandaag sleept de pluimveesector de NVWA voor de rechter, worden op basisscholen de eindtoetsen afgenomen en begint de week van de teek.

De wekdienst liever luisteren? Dat kan hier.

De wekdienst van maandag 15 april.

Eerst nog wat wolkenvelden, maar al snel gaat de zon flink schijnen. Het blijft droog en het wordt 13 graden op de Wadden en maximaal 18 graden in het zuiden. Ook morgen zonnig en zacht lenteweer.

Weerkaart 15 april Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De pluimveesector staat vandaag in de rechtbank tegenover de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Kippenboeren vinden dat de NVWA aansprakelijk is voor de schade die zij hebben geleden tijdens het fipronil-schandaal van 2017.
  • In Tsjechië begint de rechtszaak tegen twee Nederlanders die een ober in Praag mishandelden. Ze worden verdacht van poging tot moord. De mishandeling leidde tot grote verontwaardiging.
  • Het is de eerste dag van de international week of rebellion. Actievoerders vragen aandacht voor de gevolgen van klimaatverandering. In Londen zijn grote wegblokkades aangekondigd en op het Binnenhof wordt ook gedemonstreerd.
  • Op basisscholen worden vanaf vandaag eindtoetsen afgenomen. Dat zijn de voormalige Cito-toetsen. De animo voor de traditionele toets neemt af en de interesse in alternatieven groeit.
  • En de week van de teek begint vandaag. Organisaties vragen daarmee aandacht voor de risico's van tekenbeten; die kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken.

Wat heb je gemist?

WikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft vanuit de ambassade van Ecuador in Londen geprobeerd om andere landen te bespioneren. In een interview met The Guardian zegt de Ecuadoraanse president Moreno dat Assange daarmee de voorwaarden voor zijn asiel in de ambassade heeft geschonden. Donderdag werd Assange opgepakt, nadat Ecuador de Britse politie toestemming had gegeven om de ambassade binnen te gaan. De 47-jarige Australiër woonde zeven jaar in de ambassade om uitzetting naar Zweden te voorkomen.

Ander nieuws uit de nacht:

Tiger Woods is door het dolle heen als hij de US Masters heeft gewonnen EPA

En dan nog even dit:

De felicitaties stromen binnen voor golfer Tiger Woods. Elf jaar na zijn laatste majortitel, na een periode vol blessures en schandalen, is hij daarmee terug op zijn oude niveau. "Ik hou van mensen die goed zijn onder druk", juichte president Trump op Twitter en voor de verandering was oud-president Obama het met hem eens: "na al die hoogte- en dieptepunten is dit een bewijs van uitmuntendheid en vastberadenheid". Ook topsporters als Serena Williams, Tom Brady en Magic Johnson reageren vol lof. Zelf kon Woods het allemaal amper bevatten. "Het is overweldigend, vooral na wat er allemaal gebeurd is."

Donald J. Trump
@realDonaldTrump
Love people who are great under pressure. What a fantastic life comeback for a really great guy! https://t.co/41MtJtYEjq
1 week geleden
Barack Obama
@BarackObama
Congratulations, Tiger! To come back and win the Masters after all the highs and lows is a testament to excellence, grit, and determination.
1 week geleden

Fijne dag!

STER Reclame