NOS Wielrennen

Gilbert wint Parijs-Roubaix en kan weer een 'monument' bijschrijven

Philippe Gilbert heeft voor het eerst in zijn loopbaan Parijs-Roubaix gewonnen. De 36-jarige Belg van Deceuninck versloeg in de sprint van de 117de editie op de wielerbaan van Roubaix zijn Duitse medevluchter Nils Politt.

Met het winnen van Parijs-Roubaix heeft Gilbert zijn prijzenkast wat betreft 'monumenten' bijna compleet. Het is zijn grote droom om de vijf belangrijkste eendagskoersen allemaal een keer gewonnen te hebben. Alleen Milaan-Sanremo ontbreekt nog op zijn palmares.

Gilbert zegevierde al in de Ronde van Vlaanderen, de Ronde van Lombardije (twee keer), Luik-Bastenaken-Luik en nu Parijs-Roubaix. Ook de Amstel Gold Race won de wereldkampioen van 2012 al vier keer.

Gilbert dankt zege aan tips Keisse

"Ik heb niet veel ervaring op de baan en daarom heb ik gisteren met onze expert Iljo Keisse gesproken", zei Gilbert na zijn zege. "Van hem moest ik de valsnelheid gebruiken. Dat deed ik goed, denk ik. De druk voor Milaan-Sanremo neemt nu toe."

Gilbert dankt zege in Roubaix aan tips Keisse: 'Nu alles op Sanremo'

Gilbert stond met een aanval op 64 kilometer van de streep aan de basis van een kopgroep van zes man en troefde op de piste in Roubaix zijn enige overgebleven medevluchter af, Politt van Katusha.

Van Aert maakt indruk op pechdag

In die kopgroep van zes zaten ook Peter Sagan (de winnaar van 2018), Wout van Aert, Yves Lampaert en Sep Vanmarcke. Dat Van Aert - kopman van het Nederlandse Team Jumbo-Visma - daarbij zat, was al een wonder omdat hij hard ten val was gekomen.

Hij had toen al twee keer van fiets gewisseld en later kwam hij ook nog eens klem te zitten tussen een kluwen ploegleidersauto's. Toch slaagde hij erin om een gat van meer dan een minuut dicht te rijden.

Een tweede versnelling van Gilbert, op 22 kilometer van de finish, kostte Van Aert de kop. Politt, vorige week al knap vijfde in de Ronde van Vlaanderen, gaf daarna plots gas en alleen Gilbert kon op dat moment nog aanhaken.

Bij Sagan, dit jaar al niet bijster op dreef, bleek de tank na 252 kilometer ineens leeg. Lampaert ging alleen op jacht naar het leidende duo en werd beloond met de derde plaats op dertien seconden van de winnaar.

Twee Nederlanders in toptien

Beste Nederlander was Mike Teunissen: de Jumbo-Visma-renner eindigde als zevende. Sebastian Langeveld, die derde werd in 2017, werd tiende. En Dylan van Baarle eindigde nog net in de toptwintig.

Uitslag Parijs-Roubaix

STER reclame