ANP

Goedemorgen! Vandaag rijden er praalwagens vol bloemen van Noordwijk naar Haarlem, het grootste bloemencorso van Nederland. En het is de eerste dag van Nederland Zoemt, de nationale bijentelling.

Het is eerst vrij zonnig, later volgen stapelwolken en vanmiddag kans op een winterse bui. Op de Wadden zijn heel de dag buien mogelijk. Het wordt een graad of 8. Morgen minder buien en iets zachter.

Weerplaza

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vanmorgen begint in de Bollenstreek het grootste bloemencorso van Nederland. Praalwagens vol bloemen rijden van Noordwijk naar Haarlem, een route van zo'n veertig kilometer waar de wagens de hele dag over doen. Het thema van het bloemencorso is Changing World.
  • Bijen tellen met Nederland Zoemt. De nationale bijentelling werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Ook dit jaar worden mensen opgeroepen om een half uurtje bijen te tellen in de achtertuin of het park. Met de telresultaten kunnen wetenschappers beter werken aan het beschermen van bijen, zegt de organisatie.
  • Arts-microbioloog Jakko van Ingen krijgt vandaag de eervolle Young Investigator Award op een groot congres in Amsterdam. Hij krijgt de prijs omdat hij baanbrekend onderzoek heeft gedaan naar ernstige longinfecties.

Wat heb je gemist?

Veel chronische lymepatiënten ervaren de kwaliteit van hun leven als erbarmelijk, staat in de eerste Nederlandse Lyme Monitor. 1700 volgers van de Lymevereniging gaven vrijwel allemaal aan dat ze het leven zwaar vinden. Ze kampen onder meer met gewrichtspijn en vermoeidheid. Drie op de tien chronische patiënten hebben de afgelopen maand in meer of mindere mate gedacht aan zelfdoding. De Lymevereniging hoopt dat de politiek een plan bedenkt om de situatie van de tienduizenden chronische lymepatiënten te verbeteren.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op een Star Wars-bijeenkomst in Chicago is het wereldrecord gebroken voor een opstelling met de meest Star Wars-Lego-poppetjes. In 38 uur maakten twaalf mensen met 36,440 minifigs een afbeelding van een stormtrooper uit de films. Het figuur is 6 bij 6 meter groot.

Record: 36.440 Star Wars-poppetjes naast elkaar

Fijne dag!

STER reclame