Lili en Howick vorig jaar zomer ANP

De moeder van de Armeense kinderen Howick en Lili mag terugkomen naar Nederland. Dat bevestigt Howick tegen het NOS Jeugdjournaal. Hij zegt dat hij "superblij" is met het nieuws.

Ook de advocaat van de moeder bevestigt het nieuws. Ze zegt dat de aanvraag van de moeder is ingewilligd. Het is onduidelijk wanneer ze terugkomt.

Lili en Howick kwamen in 2008 als kinderen van 2 en 3 jaar met hun moeder Armina Hambartsjumian mee vanuit Armenië naar Nederland. Hun asielaanvraag werd echter afgewezen en de bezwaarprocedure duurde zo'n tien jaar. In de tussentijd groeiden de kinderen in Nederland op.

Uiteindelijk werd in augustus 2017 besloten dat de moeder het land moest verlaten en bleven de kinderen in Nederland achter.

Demonstratie tegen de uitzetting van de kinderen in september vorig jaar ANP

Ook Lily zegt blij te zijn dat haar moeder terug mag komen. "Sinds zij weg is, lijkt het alsof mijn leven stilstaat. Ik heb geen zin en motivatie om dingen te doen die ik wel deed toen m'n moeder er nog was. Na zo'n lange tijd ben ik erg opgelucht dat het goed komt", zegt ze.

Discretionaire bevoegdheid

Er ontstond een maatschappelijke discussie over de toekomst van Lili en Howick en het debat laaide op nadat meerdere rechters een verzoek voor een verblijfsstatus hadden afgewezen.

Vlak voordat ze op het vliegtuig naar Armenië zouden worden gezet, doken de kinderen onder. Staatssecretaris Harbers maakte daarna gebruik van zijn discretionaire bevoegdheid waardoor de kinderen in Nederland konden blijven.

De IND wil het nieuws niet bevestigen omdat de dienst niet op individuele gevallen in wil gaan.

STER reclame