Een F-35 bij de presentatie van het toestel in Japan Reuters

Een F-35 van de Japanse luchtmacht is dinsdag neergestort. Het toestel verdween voor de Japanse kust van de radar. Er is urenlang naar gezocht. Uiteindelijk werd het opgespoord, zei een woordvoerder van de luchtmacht. Van de piloot ontbreekt vooralsnog elk spoor.

De straaljager van vliegtuigfabrikant Lockheed Martin was minder dan een jaar oud en werd afgelopen mei aan de Japanners geleverd. Wat er mis is gegaan, is nog onduidelijk. Het toestel verloor een half uur na het opstijgen contact met de grond en crashte.

Trainingsmissie

Volgens de Japanse luchtmacht was de piloot van de F-35 bezig met een trainingsmissie, samen met drie andere toestellen van hetzelfde type. Vlak voor de crash nam de piloot nog contact op met de andere toestellen, waarin hij zei dat hij de missie annuleerde.

Eind dit jaar neemt de Nederlandse krijgsmacht dit type toestel officieel in gebruik. De F-35, die hier bekendstaat als JSF, vloog 135 kilometer ten oosten van luchtmachtbasis Misawa toen de luchtverkeersleiding het contact verloor. Op hetzelfde moment verdween het ook van de radar.

Meer straaljagers

Na een urenlange zoekactie werd het toestel gevonden. "We hebben wrakstukken teruggevonden en vastgesteld dat het de F-35 is", zei een woordvoerder van de Japanse luchtmacht tegen persbureau Reuters.

Het eerste squadron met F-35's is net operationeel geworden op de luchtmachtbasis van Misawa. De Japanse regering is van plan om nog 87 van deze straaljagers te kopen om de luchtmacht te versterken nu China's militaire macht toeneemt.

STER reclame