Militaire woordvoerder regering Tripoli kondigt tegenoffensief aan
NOS NieuwsAangepast

Vrees voor nieuwe burgeroorlog Libië, regering kondigt tegenoffensief aan

Ondanks oproepen tot kalmte en terughoudendheid, wordt internationaal gevreesd voor een nieuwe burgeroorlog in Libië. De zittende regering in Tripoli, die bedreigd wordt door het Libische Nationale Leger van krijgsheer Haftar, heeft een tegenoffensief aangekondigd onder de naam 'Vulkaan der Woede'.

Premier Sarraj van de door de VN gesteunde regering in Tripoli liet een militaire woordvoerder verklaren dat de operatie tot doel heeft alle steden in het land te zuiveren van illegale krachten. Sarraj verwijt Haftar dat hij het land in een nieuwe kringloop van geweld wil storten, en dat alleen persoonlijke motieven voor hem een rol spelen.

Haftar wil het verscheurde land onder zijn controle brengen en een einde maken aan de anarchie.

Vliegveld

De VN-missie in Libië heeft vergeefs gevraagd om een wapenstilstand tot zondagmiddag 18.00 uur om mensen die gewond zijn geraakt in de strijd ten zuiden van Tripoli te evacueren. Beide partijen beschikken over gevechtsvliegtuigen, waarmee aanvallen worden uitgevoerd. Sinds donderdag zijn bij de gevechten 11 doden en 23 gewonden gevallen, meldt de door de VN gesteunde regering.

Zondag werd gevochten bij het internationale vliegveld van Tripoli, dat niet meer volledig operationeel is, op zo'n 24 kilometer ten zuiden van de stad. Gisteren meldden Haftars troepen dat zij het vliegveld hadden ingenomen, net als diverse olievelden.

"Een snelle opmars, verrassend genoeg niet via de kust maar via het zuiden", zegt Midden-Oosten-deskundige Ruud Hoff. "Ik krijg de indruk dat Haftar er relatief goed voorstaat en dat een snelle overwinning van de zittende regering, middels het tegenoffensief, niet waarschijnlijk is."

Haftar begon zijn offensief vorige week vanuit het niets. Hij heeft banden met de andere regering van Libië, die in de oostelijk gelegen havenstad Benghazi zetelt. Ook een heel aantal milities in het oosten van Libië heeft zich bij Haftar aangesloten, zegt Hoff. "Dat is zijn strategie. Als milities rond Tripoli nu naar hem overlopen, is het gedaan met de zittende regering. Maar: als milities juist de kant van de regering kiezen, kan dat de strijd enorm vertragen."

'Wespennest'

Zowel de VN-Veiligheidsraad als de G7 deden gisteren een oproep de wapens neer te leggen. Beide willen een militaire escalatie in Libië voorkomen.

Hoff verwacht dat het bij verbale hulp zal blijven. "Militaire steun? Ik zie het de Amerikanen niet doen. En als de Amerikanen het niet doen, dan doet Europa het ook niet."

De internationale gemeenschap heeft wel degelijk belangen in Libië, waaronder het reguleren van de immigratie richting Europese landen, de strijd tegen terrorisme en de olie die in het land gewonnen wordt. "Maar je steekt je in een wespennest", aldus Hoff. "En even cynisch: ze hebben misschien liever een autoritair regime van Haftar, die tegenstander is van islamitisch extremisme, dan een land in chaos."

De Amerikaanse regering heeft intussen een deel van zijn militairen uit Libië teruggetrokken, gezien de onvoorspelbare situatie op de grond. De commando's zijn in Libië om diplomaten te beschermen en assistentie te geven in de strijd tegen extremisten van al-Qaida en IS.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl