In Rotterdam start om 10.00 uur de marathon. Waar je op tv vooral de wedstrijdlopers ziet strijden om de winst en een nieuw parcoursrecord, lopen achter hen duizenden amateurlopers met elk een eigen doel.

Zo ook Johan van Aalderen, Inge Zwiers, Andre Winter en Maaike Wonink. Stuk voor stuk mogen ze na een lange voorbereiding van vele kilometers training eindelijk 'los' op de 42 kilometer en 195 meter. Over een ding zijn ze het eens: "Rotterdam is de mooiste marathon van Nederland."

Johan van Aalderen loopt voor de eerste keer de marathon van Rotterdam eigen foto

Johan van Aalderen (51), starttijd 10.07 uur, eerste keer Rotterdam

Voor de Zwollenaar wordt het de eerste marathon van Rotterdam en de zesde in totaal. Hij heeft er veel zin in, vertelt hij. "Het kriebelt zeker. Ik merk dat de verwachte warmte wel spanning geeft, want daar heb je geen invloed op. Voor de zekerheid heb ik maar een petje gekocht, hoewel ik het liefste zonder loop. Ik kijk wel of ik dat nodig heb."

Vanuit de organisatie is al wel gewaarschuwd voor het warme weer, vertelt hij. "Maar ik probeer toch gewoon volle bak te gaan. Voor mij wordt het toch echt de dood of de gladiolen". Hij wil het liefst onder de 3.30 uur lopen. "Ik verwacht rond 13.30 uur te finishen, dan is het volgens de weersites nog niet op het warmst."

In aanloop naar de marathon bekeek hij al verschillende filmpjes van vorige edities. "Dan zie je de start met Lee Towers en vervolgens hoe iedereen de Erasmusbrug overgaat. En ook het laatste stuk op de Coolsingel waar het rijen dik staat, maakt het mooi. Dat heb ik gehoord van andere lopers. Dat lijkt me echt kippenvel."

Op diezelfde Coolsingel wordt hij opgewacht door familie uit Rotterdam. "Die snapte nooit waarom ik al wel de marathon van Amsterdam heb gelopen, maar nog nooit "de mooiste". Ze wachten me op bij de finish op de Coolsingel met een spandoek en toeters. Dat is me in ieder geval beloofd, dus dat is kicken."

Inge Zwiers liep vorig jaar de marathon van Rotterdam voor het eerst Eigen foto

Inge Zwiers (59), starttijd 10.28 uur, tweede keer Rotterdam

"Het is de tweede keer dat ik 'm loop", zegt Inge Zwiers, die drie tot vier keer per week traint. "Ik was eigenlijk niet van plan om Rotterdam dit jaar te lopen, maar omdat ik zoveel kilometers in de benen heb, heb ik me toch ingeschreven. Je zoekt toch een doel."

Ze is hartstikke zenuwachtig, vertelt ze. "Je bent vooral aan het twijfelen, heb ik wel genoeg kilometers in de benen?" Dit jaar wil ze haar tijd van vorig jaar, 4 uur en 50 minuten, verbeteren. "Het liefst loop ik een tijd van 4.20. Vorig jaar was het onverwachts heel warm, terwijl ik alleen maar in lage temperaturen had getraind."

Vandaag lijkt het opnieuw warm te worden. "Het scheelt dat we al een aantal warme dagen hebben gehad. Het lichaam is er al meer aan gewend. Ik heb waterflesjes bij me, niet te warme kleding en een zonnebril. Daarnaast staat mijn man bij het Kralingse Bos (na ongeveer 30 kilometer) met lauwe bouillon om het zoutgehalte aan te vullen. Meer kun je niet doen."

De marathon van Rotterdam is voor Zwiers speciaal: "De hele stad loopt uit voor de marathon. Iedereen leeft mee, langs de kant staan mensen bananen en water uit te delen. Je wordt er echt naar de finish geschreeuwd. Zelfs bij de trainingsloop van 35 kilometer in maart stonden er mensen langs de kant."

Andre Winter eigen foto

Andre Winter (37), starttijd 10.21 uur, eerste keer Rotterdam

Ook Andre Winter uit Purmerend heeft veel zin in de marathon. "Ik ben er klaar voor. Ik heb veel getraind en de laatste tijd veel rust gehouden en gezond gegeten." Als voorbereiding liep hij de halve marathon in Egmond en zou hij meedoen aan de City-Pier-City Loop in Den Haag. "Maar ja, die werd afgelast vanwege het slechte weer."

De Ajaxfan kiest bewust voor Rotterdam en niet voor Amsterdam. Al zal hij wel even moeten wennen aan het You'll never Walk Alone van Lee Towers, zegt hij. "Maar Rotterdam is ondanks dat toch de mooiste marathon van Nederland. De sfeer, maar ook de stad is mooi. Het is een uniek evenement. In Amsterdam loop je toch vooral over een industrieterrein."

Winter hoopt in een eindtijd van tussen de 3,5 en 4 uur te finishen. "Zeker voor een eerste marathon zou dat een mooie tijd zijn." Hij maakt zich weinig zorgen over het aangekondigde warme weer. "Ik fiets elke dag door weer en wind naar mijn werk. 16 kilometer heen en 16 kilometer terug. Ik ben dus wel wat gewend. Ik laat het wel op me afkomen."

Maaike Wonink Eigen foto

Maaike Wonink (30), starttijd 10.21 uur, eerste keer Rotterdam

Sinds een jaar is Maaike Wonink uit Dordrecht in training voor de marathon. Ze koos voor Rotterdam, vooral voor de sfeer. "Ik heb al twee keer de kwartmarathon gelopen in Rotterdam. De sfeer daar is geweldig en je wordt echt op handen gedragen." Ook heeft ze familie in Rotterdam. "Ik heb een warm hart voor de stad. Ik wil ontzettend graag deze marathon lopen en finishen op de Coolsingel.

Op het warme weer is Wonink goed voorbereid. "Ik ga in korte broek en singlet lopen, dus vooral niet te warm aangekleed. Ik ga gebruik maken van de drankposten, mijn supporters hebben ook extra water bij zich en ik draag zelf een waterrugzak. Verder smeer ik me vooraf goed in en heb ik een zonnebril op. Het zal zeker warm worden, en daardoor pittig, maar door mijn goede voorbereiding heb ik er wel vertrouwen in.

Door die goede voorbereiding voelt ze zich "vrij relaxed", zegt ze zelf. "De kilometers zitten in de benen, ik heb er echt alles aan gedaan. Ik voel gezonde spanning in mijn lijf, maar heb er vooral veel zin in."

Over haar doel is Wonink heel duidelijk: de marathon uitlopen binnen de gestelde tijdslimiet van 5 uur en 30 minuten. "Elke tijd die sneller is, is mooi meegenomen. Dat is mijn voornaamste doel. Een jaar geleden had ik niet durven dromen dat ik vanochtend echt zou starten om die droom uit te laten komen."

STER reclame