Filipijnse militairen bij een eerdere actie tegen militanten
NOS Nieuws

Twee gegijzelden gered bij actie tegen Abu Sayyaf op Filipijnen

Bij een grote reddingsoperatie op de Filipijnen zijn twee ontvoerde mannen ontsnapt uit handen van militanten van Abu Sayyaf. Een derde man verdronk tijdens de vlucht.

De drie gegijzelden zagen hun kans schoon tijdens de actie op het eiland Simusa. Ze renden weg en sprongen in zee. Een Indonesische man wist zwemmend een boot met Filipijnse mariniers te bereiken en kon uit het water worden geplukt.

Een ontvoerde man uit Maleisië werd tijdens de vlucht in zijn rug geschoten. Hij is gered en ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. De derde gegijzelde, ook een Indonesiër, verdronk bij de ontsnappingspoging.

Bij de reddingsoperatie van vannacht werden drie gijzelnemers gedood die achter de mannen op zee aan gingen. Ook zouden drie Filipijnse mariniers zijn omgekomen.

Nederlander

Terreurorganisatie Abu Sayyaf hield de drie gegijzelden vast op Simusa in de regio Sulu. Op een van de eilanden in de regio zit naar alle waarschijnlijkheid ook de Nederlandse vogelaar Ewold Horn vast. Hij werd in 2012 samen met twee Filipino's gegijzeld.

Al jaren probeert het leger Abu Sayyaf te verzwakken en de gegijzelden te bevrijden. Een grote reddingsoperatie vier jaar geleden, waarbij het de bedoeling was om Horn te redden, was niet succesvol.

Een door de Filipijnse politie in 2012 vrijgegeven foto van de Nederlander Ewold Horn

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl