PSV-spits Luuk de Jong met de robot op het veld
NOS Nieuws

Ernstig zieke voetbalfan Natan kan dankzij robot mee het veld op: 'Heel vet!'

Een bijzondere avond voor de 14-jarige voetbalfanaat Natan. Door zijn ziekte kan hij niet naar de wedstrijden van zijn favoriete club PSV. Maar dankzij robot AV1 kon hij de wedstrijd tegen PEC Zwolle gisteravond volgen alsof hij zelf langs de lijn stond. Ook kon hij achteraf met de spelers praten. PSV is van plan om de robot bij thuiswedstrijden vaker in te zetten.

Natan is al vanaf zijn zesde fan van PSV. Samen met zijn vader heeft hij een seizoenskaart. "Toen ik nog niet ziek was, gingen we naar elke thuiswedstrijd." Nu kan dat niet meer, want doordat hij kanker heeft kan Natan zich nog maar moeilijk verplaatsen.

Aanvoerder Luuk de Jong droeg het kleine robotje gisteren het veld op. Daardoor maakte Natan op afstand, maar toch van heel dichtbij, de toss mee. "Dat ik met de spelers het veld op mocht, was het allerleukst", zegt de voetbalfan tegen het NOS Jeugdjournaal. "Dat is toch heel anders dan op tv."

Bekijk hier hoe Natan de wedstrijd vanaf de bank volgde en sprak met de spelers:

Zieke Natan volgt de tos, de wedstrijd en het ererondje vanaf zijn bank

De kleine robot is uitgerust met een camera, microfoon en speakers - AV1 staat voor 'Audio Video 1 - waardoor gebruikers op een tablet alles kunnen meebeleven. Een beeldscherm heeft het robotje niet, dus de voetbalspelers konden alleen de stem van Natan horen.

Na de wedstrijd werd de robot bij de kleedkamer van het PSV-team neergezet. Hoewel de verbinding soms haperde, lukte het Natan om vrijwel alle spelers te spreken. Zijn favoriet is verdediger Denzel Dumfries. "Hem heb ik gezegd dat hij een stoomtrein is aan de rechterkant", glundert Natan.

Ook aanvoerder Luuk de Jong is enthousiast over de robot. "Het is fantastisch dat wij Natan deze ervaring hebben kunnen geven, nu hij het zo moeilijk heeft. Hopelijk kunnen we dat vaker doen met kinderen die dat nodig hebben." De robot lijkt gisteren ook nog eens geluk te hebben gebracht: PSV won met 4-0 van PEC Zwolle.

Primeur

De robot, aangekocht door de PSV Foundation, was voor Natan dus een uitkomst. Tot nu toe werden zulke robots vooral gebruikt om zieke scholieren vanuit huis lessen te laten volgen.

Op een Nederlands voetbalveld was dat nog nooit gebeurd, dus Natan had gisteravond de primeur. In Denemarken en Engeland zijn kinderen al wel eens met een robot live bij een voetbalwedstrijd geweest.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl