Frisian Flag ANP

Vliegbasis Leeuwarden maakt zich zorgen over drones die geregeld in de buurt worden opgelaten. Boven en bij de basis mag niet worden gevlogen, maar dat gebeurt wel. "Het is wachten op de keer dat het misgaat", zegt basiscommandant Arnoud Stallman tegen Omrop Fryslân.

Op dit moment is het bij de vliegbasis druk vanwege de militaire oefening Frisian Flag. Gevechtsvliegers uit verschillende landen zijn voor twee weken in de Friese hoofdstad om samen te oefenen. Twee keer per dag stijgen zo'n vijftig toestellen op.

Vanwege de oefening is het extra gevaarlijk om in de buurt van de vliegbasis drones te laten vliegen. "We hebben deze week weer verschillende meldingen gehad. Het is hartstikke mooi dat mensen zo enthousiast zijn, maar houd je wel aan de regels", zegt Stallman.

Aan Frisian Flag doen verschillende toestellen mee. Amerikaanse, Poolse en Nederlandse militairen vliegen bijvoorbeeld met F-16's. Duitsers nemen deel met de Eurofighter. Ook de Fransen, Zwitsers en Engelsen doen mee. De oefening speelt zich niet alleen in het Nederlandse luchtruim af, maar ook in Duitsland en Denemarken.

Vliegtuigspotters

De vliegbasis maakt zich ook zorgen om vliegtuigspotters die foto's maken van de straaljagers. Bij Jelsum staan hekken en borden, maar lang niet iedereen houdt zich aan de regels. Auto's worden in de berm gezet en daardoor ontstaan onveilige situaties, meldt Omrop Fryslân.

Frisian Flag duurt tot en met 12 april.

STER reclame