NOS Sport

Marathonkampioen Naert wordt gedragen door de briefjes van zijn vrouw

Europees kampioen marathon Naert: 'Ik probeer alles positief te zien'

Wat er zondag op zijn drinkbekers in Rotterdam staat weet Koen Naert nog niet, maar de Europees kampioen op de marathon weet wel dat de speciale mededelingen die zijn vrouw Elise erop zet hem zullen stimuleren alles uit zijn ranke lijf te persen voor een topprestatie.

"Wat er op mijn drinkbekers staat, is altijd een verrassing. Het is iets speciaals. Op deze manier is mijn gezin ook bij me. Het geeft me rust", zegt de 29-jarige Belg, die in de 39ste editie van de marathon van Rotterdam tot de favorieten behoort, over de aanmoedigingen van zijn vrouw.

Koen Naert kan het nauwelijks geloven: hij is Europees kampioen

Naert begint in Rotterdam aan zijn achtste marathon. Voor het eerst behoort hij tot de topattracties, wat te danken is aan zijn verrassende Europese titel vorig jaar in Berlijn. Dat EK-goud had niemand vooraf zien aankomen, behalve hijzelf.

Opofferingen

De Belg had als een monnik naar de Europese kampioenschappen in Berlijn toegeleefd: trainde hard, maakte wekelijks enorm veel kilometers, zonderde zich af, verbleef op hoogte in Amerika. De opofferingen waren het allemaal waard. In de Duitse hoofdstad kon niemand hem volgen. Zijn winnende tijd (2.09.51) was niet alleen een persoonlijk record, maar ook een kampioenschapsrecord.

Naert begon, zoals zoveel atleten, op de baan. De lange afstanden waren zijn passie. Pas in 2015 koos hij voor de marathon. Eerder had volgens de oud-verpleger in een brandwondencentrum geen zin. "Ik wist al heel lang dat de marathon voor mij was weggelegd", blikt hij terug.

Aanslag

"Ik was 26 toen ik begon met de marathon en dat was vroeg genoeg. Als ik zie wat een aanslag een marathon op topniveau is op het lichaam, dan denk ik dat een lichaam van iemand van 21, 22 of 23 jaar daar niet klaar voor is", zegt hij.

Naert debuteerde in 2015 in Hamburg op de klassieke afstand over ruim 42 kilometer en liep dat jaar ook de marathon van Berlijn, die bijna elk jaar door het snelle parkoers een topbezetting kent. Hij finishte als zevende (2.10.31) en mocht zich daarmee de beste Europeaan noemen. Een jaar later werd hij prof.

Geloof in eigen kunnen

Het geloof in eigen kunnen is altijd groot geweest bij de Belg, maar podiumplaatsen waren aanvankelijk niet voor hem weggelegd. Tot de EK. "Ik was daar 42 kilometer gefocust, bezig met details tot het einde. Ik had er zo hard voor gewerkt. Daarna kwamen alle emoties los", herinnert hij zich nog goed.

Naert werkte de afgelopen jaren hard aan zijn mentale weerbaarheid. "Mentale sterkte blijkt voor het behalen van succes even belangrijk als goede benen. Ik doe aan transcendente meditatie. Dat is een bepaalde techniek van meditatie, die stress en vermoeidheid reduceert. Die zorgt ervoor dat je met een heldere kijk in het leven staat. Ik ben iemand die alles positief probeert te zien. Dat helpt mij om stap voor stap beter te worden."

En als dat even niet lukt, heeft hij altijd nog de briefjes van zijn vrouw. Om de vijf kilometer wacht zondag in Rotterdam een persoonlijk schrijven. "Dat is echt iets om naar uit te kijken", glundert de Europees kampioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl