Nicholas Heiner in actie in de Fin-klasse
NOS Sport

Heiner wint eerste slag om olympisch Finn-ticket

In de strijd om het startbewijs voor de Finn-klasse tijdens de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio heeft zeiler Nicholas Heiner de eerste slag gewonnen.

Tijdens de wereldbekerwedstrijden bij Mallorca diende Heiner donderdag met succes een protest in tegen zijn rivaal Pieter-Jan Postma, die als gevolg daarvan uit de uitslag werd genomen en zich daardoor niet meer kan plaatsen voor de afsluitende medal race, waarin de toptien van het klassement mag aantreden.

"Hij komt van achter, loeft me meteen, volgens de regels mag dat niet", zei Heiner. "Ik had het idee dat Pieter-Jan fout zat, daarom heb ik geprotesteerd. Het gaat natuurlijk wel om een nationale selectie."

Technische fout

Heiner staat momenteel zesde in de rangschikking en ligt aldus goed op koers voor de medal race. Alleen in die afsluitende race kunnen de zeilers punten verzamelen voor hun olympische kwalificatiestrijd.

Protest Heiner nekt Postma: 'De harde wetten van topsport'

Heiner en Postma kwamen op het Spaanse water met elkaar in aanvaring. Volgens Heiner was die botsing te wijten aan een technische fout van zijn concurrent, waarop hij een protest indiende bij de jury.

Omdat bij zeilen geen scheidsrechter aanwezig is op het water, is het indienen van een protest de gangbare procedure om incidenten te beslechten. De jury stelde Heiner in het gelijk. Postma zag door het protest zijn achtste plaats geannuleerd worden en daarmee de deur naar de medal race dichtvallen.

Mallorca en EK Athene

Het protest en vooral de jurybeslissing vielen Postma rauw op het dak. "Ik moet het even laten bezinken. Dit protest, het haalt even de grond onder mijn voeten vandaan."

Beide topzeilers azen op het startbewijs voor Tokio 2020. Omdat Nederland slechts één ticket ter beschikking heeft, is een olympisch kwalificatietraject voor Heiner en Postma uitgezet. Zo kunnen beide zeilers via toptienklasseringen bij de wereldbekerwedstrijden bij Mallorca en het EK medio mei bij Athene punten vergaren. Wie na die twee wedstrijden de meeste punten heeft, mag naar Tokio.

Druk groter

Omdat Heiner nu in Mallorca zo goed als verzekerd is van een optreden in de medal race, zal hij zeker punten verzamelen. De zesde plek waarop hij nu staat, zou goed zijn voor vier punten.

Vrijdag staat bij Mallorca nog een reguliere race op het programma, in het weekeinde volgt de medal race. Omdat Postma die misloopt, zal hij met nul punten uit Spanje terugkeren waarmee de druk op het EK voor hem groter zal worden.

Heiner: "Dat is hard ja. Dat zijn de harde wetten van topsport. Maar als het andersom was geweest, had hij hetzelfde gedaan. Hij ligt eruit. Maar qua olympische selectie is het zeker nog niet over hoor."

Postma: "D'r moet wel even wat gebeuren. Ik moet iets verzinnen om het beter te gaan doen."

Postma: 'Even de grond onder mijn voeten vandaan'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl