Wiegman en Martens maken zich geen zorgen

Na de teleurstellende elfde plaats op de Algarve Cup vervolgen de Oranjevrouwen hun voorbereiding op het WK met oefenwedstrijden tegen Mexico (vrijdag, Arnhem) en Chili (dinsdag, Alkmaar). Zorgen? Nee, die zijn er niet.

"Zorgen is een groot woord", legt bondscoach Sarina Wiegman uit bij de persconferentie in Arnhem. "Het WK komt dichterbij, zoals voor alle landen. Het is vooral spannend."

"We moeten beter gaan voetballen en we kunnen beter voetballen", gaat Wiegman verder. "De resultaten zijn niet goed, maar we hebben ook veel spelers geprobeerd. Dat is voor ons belangrijk richting het WK."

Martens voelt geen verschil

De Nederlandse voetbalvrouwen verloren bij de Algarve Cup van Spanje (0-2) en Polen (0-1). Tegen China werd het 1-1 en won Oranje pas na het nemen van strafschoppen. De laatste reguliere zege dateert van januari in en tegen Zuid-Afrika (2-1).

Lieke Martens merkt bij haar entree in het trainingskamp in Zeist niets van een mindere sfeer door tegenvallende resultaten. "Ik voel helemaal geen verschil", aldus de aanvaller van FC Barcelona.

"Ik maak me absoluut geen zorgen", gaat Martens verder. "We hebben te maken met individuen en niet iedereen heeft nu een piek. We moeten zorgen dat we pieken op het WK. Ondanks dat we op de Algarve Cup niet hebben gepresteerd, heb ik een heel goed gevoel bij dit team. Ik heb veel zin in de komende periode."

De training van de Oranjevrouwen in Zeist ANP

"Iedereen denkt dat we zomaar even wereldkampioen kunnen worden, maar dat is niet het geval", zegt Martens, die in 2017 met Oranje Europees kampioen werd. "Veel landen hebben zich ontwikkeld."

Volgende week al WK-selectie

Oranje speelt op 11 juni tegen Nieuw-Zeeland in Le Havre zijn eerste wedstrijd op het WK. De volgende keer dat de speelsters na deze periode bij elkaar komen, is halverwege mei. Dan begint de echte aanloop naar het WK.

Op woensdag 10 april maakt de bondscoach aan de speelsters al haar voorlopige WK-selectie van 23 bekend, plus enkele spelers op een standby-lijst. Die datum is nog geen FIFA-deadline, maar Wiegman kiest er bewust voor dan al de namen bekend te maken.

"Een selectiemoment doet veel met spelers en een groep", aldus Wiegman. "Door dat moment naar voren te halen, krijg je duidelijkheid. Het eerstvolgende moment zou al richting het WK zijn, maar ik wilde het liever nu hier doen."

STER reclame