De Christchurch-terrorist verscheen een dag na de aanslagen ook voor de rechter
NOS NieuwsAangepast

Christchurch-terrorist aangeklaagd voor 50 keer moord

De verdachte van de aanslagen van vorige maand in Christchurch, is in Nieuw-Zeeland aangeklaagd voor 50 keer moord en 39 keer poging tot moord. De rechtszaak tegen de 28-jarige Australiër gaat morgen verder.

De schutter, Brenton Tarrant, doodde op 15 maart vijftig bezoekers van twee moskeeën in Christchurch. Tientallen anderen raakten gewond. De dag na de aanslagen stond hij ook al voor de rechter, maar toen werd hem maar een keer moord ten laste gelegd en kreeg hij geen spreektijd.

Over eventuele andere aanklachten tegen de Australiër wordt nog nagedacht, zeggen de autoriteiten in Nieuw-Zeeland.

Donatie extreemrechtse beweging

Morgen moet de terrorist zich opnieuw verantwoorden voor de rechter, het zal dan vooral gaan over zijn verdediging. Tarrant heeft al gezegd dat hij zijn eigen verdediging wil voeren. In verband met de wetgeving in Nieuw-Zeeland zullen de media maar beperkt verslag kunnen doen.

Tarrant is een rechts-extremist, die naar eigen zeggen wraak wilde nemen voor aanslagen door moslimextremisten in Europa. Duitse media melden dat de Christchurch-schutter twee jaar geleden nog ruim 2000 euro overmaakte aan de Franse extreemrechtse beweging Génération Identitaire.

In het onderzoek naar de aanslagen in Christchurch werd eind vorige maand ook een huiszoeking gedaan bij de leider van een rechts-nationalistische beweging in Oostenrijk, de Identitäre Bewegung Österreichs. Ook die beweging stelde een grote donatie te hebben gehad van de aanslagpleger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl