Hirving Lozano treurt in de Arena
NOS Voetbal

'PSV zal tegen PEC een signaal moeten afgeven aan de supporters'

Na de zege van Ajax bij FC Emmen (5-2) staat de druk vol op de ketel bij PSV. Een misstap tegen PEC Zwolle kunnen de Eindhovenaren zich niet veroorloven. Anders dreigt de 25ste landstitel in rook op te gaan.

De gedachten op de Herdgang zullen deze week menige keren terug zijn gegaan naar zondag. In de Johan Cruijff Arena lag de rode loper uit voor PSV na het wegsturen van Ajax-rechtsback Noussair Mazraoui en de daaropvolgende gelijkmaker van Luuk de Jong.

"Na de rode kaart voor Mazraoui viel iedereen stil in het stadion. Je voelde dat de wedstrijd zou gaan kantelen. Tot dat ene moment", zegt voormalig PSV-speler en tv-analist Arnold Bruggink, die aanwezig was in de Arena.

Dat moment, de gegeven penalty na een overtreding van Daniel Schwaab op David Neres, betekende de 2-1 voor Ajax. Dusan Tadic benutte de strafschop. In blessuretijd maakte Neres er zelfs nog 3-1 van.

David Neres in actie tegen PSV

Mentale tik

"Ik denk dat de nederlaag toch wel behoorlijk is aangekomen. Voor het gevoel was het heel erg onnodig. PSV had het kampioenschap kunnen beslissen. Dan is het lastig om zoiets los te laten", meent Bruggink.

Jan Poortvliet, die als speler in 1975, 1976 en 1978 kampioen werd met PSV, denkt dat de Eindhovenaren de mentale tik wél hebben verwerkt.

"Van Ajax verliezen kan altijd. De manier waarop was niet prettig, maar in mijn ogen is er niets aan de hand. Er waren genoeg aanknopingspunten. Het is zaak om nu weer zelfvertrouwen te tanken."

Van Ajax verliezen kan altijd. De manier waarop was niet prettig, maar in mijn ogen is er niets aan de hand.

Jan Poortvliet

Zeven wedstrijden staan nog op het programma voor PSV: vier keer thuis en drie keer uit. "Gezien de sterkte in het Philips Stadion zal daar niet het grootste probleem liggen", denkt Bruggink. Alleen Feyenoord wist een punt mee te nemen uit Eindhoven.

"Alleen, in 2019 heeft PSV bijna geen enkele wedstrijd gemakkelijk gewonnen. Dat moet ze toch wel zorgen baren. Tegen PEC zullen ze een signaal moeten afgeven aan de supporters. Dat er niets aan de hand is."

Lozano en Bergwijn

"Als je titelkandidaat bent, mag PEC Zwolle geen probleem zijn", vindt Poortvliet. "Een 4-0 of 5-0 zou mooi meegenomen zijn, maar de fans zijn ook gewoon blij met een geniepige 1-0. Het draait in deze fase niet om de schoonheid van het spel."

Mark van Bommel

Wel is hij van mening dat Steven Bergwijn en Hirving Lozano nu hun stempel moeten gaan drukken. "Zij moeten weer een lach op hun gezicht krijgen. En dan heb je goals en beslissende acties nodig. Dat gebeurt de laatste weken te weinig."

Poortvliet ziet PSV aan het einde van de rit toch 'gewoon' bovenaan staan. "Willem II is een rare snuiter", doelt hij op de tegenstander waar zowel PSV als Ajax nog mee te maken krijgt.

"Al moet Ajax zondag al naar Tilburg toe. Beide ploegen gaan nog lastige uitwedstrijden tegemoet. Maar PSV wordt kampioen. Geen twijfel mogelijk."

Daniel Schwaab op zijn knieën in de Arena

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl