President Trump tijdens een diner afgelopen dinsdag
NOS Nieuws

Commissie Huis van Afgevaardigden vraagt belastingdocumenten Trump op

Een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft de belastingaangiften van president Trump van de afgelopen zes jaar opgevraagd. De commissie wil de documenten binnen zeven dagen ontvangen van de Amerikaanse belastingdienst IRS.

De aanvraag is ingediend door de Democratische voorzitter van de belastingcommissie, Richard Neal. Hij wil de persoonlijke aangifte van Trump zien en die van enkele bedrijven van de president. De documenten moeten inzicht geven in zijn financiële belangen en eventuele belangenverstrengeling.

Het is voor het eerst in 45 jaar dat deze commissie dergelijke documenten opvraagt van een zittende president.

Misbruik bevoegdheden

De Republikeinse partij reageert verontwaardigd op de aanvraag. Afgevaardigde Kevin Brady spreekt van "misbruik van de wettelijke bevoegdheden van de commissie". Volgens hem is het een privacyschending en hij vindt dat de IRS de belastinggegevens niet moet delen.

In de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 brak Trump met de traditie van kandidaten om hun belastingaangiften openbaar te maken. Volgens hem kon dat niet vanwege een lopend onderzoek van de IRS. Ook zijn de documenten te ingewikkeld voor mensen om te begrijpen, zei Trump.

The New York Times schreef tijdens de campagne dat Trump als rijke zakenman mogelijk jarenlang geen inkomstenbelasting heeft betaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl