Klaas-Jan Huntelaar viert zijn 100ste goal voor Ajax

Ajax voert druk op PSV op met ruime overwinning in Emmen

Ajax mag zich voor minstens een dag koploper van de eredivisie noemen. De ploeg van Erik ten Hag won simpel met 5-2 bij FC Emmen en heeft nu één punt voorsprong op PSV, dat donderdag PEC Zwolle ontvangt.

Waar PSV begin dit jaar in Emmen nog een moeilijke dag beleefde (2-2), had Ajax een makkelijke avond. De Amsterdammers leidden na de gezapige eerste helft al met 0-2 en hoefden zich daar niet al te veel voor in te spannen. Emmen beperkte zich tot verdedigen.

Ongelukkige avond Scherpen

Na een fraaie combinatie opende Donny van de Beek met een bekeken bal in de hoek de score. De middenvelder had ook de 2-0 op zijn schoen maar maakte toen één kapbeweging te veel. Op slag van rust was Daley Blind wel trefzeker. Hij schoot een slimme vrije trap van Lasse Schöne na een korte stuit in één keer binnen.

André Onana

De door Ajax begeerde Emmen-doelman Kjell Scherpen kende een ongelukkige avond. Een deel van de Amsterdamse aanhang is tegen de eventuele komst van Scherpen en liet dat blijken met een spandoek en spreekkoren. Zes minuten na rust ging de doelman in de fout op een vrije trap van Dusan Tadic. Hij liet de bal los en David Neres tikte binnen in de rebound.

Nummer 100 voor Huntelaar

Een kwartier na rust was het al 0-5 via de 100ste Ajax-goal van Klaas-Jan Huntelaar in de eredivisie en via opnieuw David Neres. Het vijfde doelpunt was alweer de 96ste van dit seizoen in de eredivisie. Een monsternederlaag dreigde voor Emmen, maar Ajax verslapte en hielp de thuisploeg terug in de wedstrijd.

Nicolás Tagliafico schoot de bal hard in eigen doel, terwijl doelman André Onana naast het doel stond, en ook Matthijs de Ligt en Joël Veltman waren dicht bij een eigen goal. Door een schot van Jafar Arias werd het ook nog 2-5.

De nederlaag werd daarvoor wat eervoller voor het in degradatienood verkerende Emmen, maar de koppositie van Ajax kwam natuurlijk niet in gevaar. De laatste keer dat Ajax aan het einde van een specifieke dag bovenaan stond, was op 7 mei 2016, 1060 dagen geleden.