Extreemrechtse groepen demonstreren tegen de komst van Roma-families Hollandse Hoogte

De burgemeester van Rome laat onderzoek doen naar de gewelddadige protesten tegen de komst van een aantal Roma-families naar een opvangcentrum. Zij wil weten of het geweld is ingegeven door rassenhaat.

Honderden buurtbewoners en extreemrechtse activisten gingen de straat op om een groep van 70 Roma, onder wie 33 kinderen, de toegang te beletten tot een opvangcentrum in de Italiaanse hoofdstad. Ze staken auto's in brand en vertrapten etenswaren die bedoeld waren voor de Roma. Daarbij werd geschreeuwd: "Ze moeten doodgaan van de honger!" Ook werd de weg geblokkeerd, zodat de families het centrum niet in konden.

Voor zover bekend is er geen fysiek geweld tegen de Roma gebruikt.

In de onderstaande video, die ook gedeeld wordt door de Italiaanse krant La Repubblica is te zien hoe de demonstranten voedsel vertrappen, dat bedoeld was voor de Roma-families:

Onder de demonstranten waren leden van het neofascistische bewegingen CasaPound en Forza Nuova. Die laatste beweging zei in een verklaring klaar te zijn om de zwarte vlaggen en de Italiaanse vlag te hijsen "tegen invasie en etnische vervanging".

Het gemeentebestuur van Rome, aangevoerd door de Vijfsterrenbeweging, besloot uiteindelijk om de families onder te brengen in een andere wijk in Rome. De gemeente spreekt van een grote nederlaag.

CasaPound zegt een grote overwinning te hebben geboekt. Mocht de gemeente de Roma alsnog onderbrengen in het bedoelde centrum, dan zeggen de bewoners ze opnieuw te zullen tegenhouden. Ook de neofascisten dreigen dan weer de straat op te gaan.

Negatief beeld

Volgens correspondent Mustafa Marghadi bestaat in de samenleving een grote aversie tegen Roma. "Zo'n 86 procent van de bevolking heeft een negatief beeld van de bevolkingsgroep. Vooral omdat ze in de ogen van veel Italianen relatief vaak betrokken zijn bij criminaliteit."

Ook in de politiek klinkt een sterk anti-Roma-geluid. Vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini keurt het gewelddadige protest van gisteren af, maar hij blijft bij zijn standpunt, zegt Marghadi. "En dat standpunt is: nul Roma-kampen aan het einde van zijn ministerschap. Wie wil integreren is welkom. Wie liever steelt, wordt weggestuurd."

Als minister wil hij dan ook actief beleid tegen de Roma voeren. Marghadi: "Zo wilde hij in augustus vorig jaar een volkstelling van Roma houden, zodat mensen zonder Italiaans paspoort het land uit konden worden gezet. De anderen zou Italië "helaas hier moeten houden", aldus Salvini.

STER reclame