NOS Nieuws

Onderzoek naar Britse militairen die schieten op foto van Labourleider

Het Britse ministerie van Defensie is een onderzoek begonnen naar een video waarin het lijkt alsof Britse militairen een foto van oppositieleider Jeremy Corbyn gebruiken als schietschijf. Het Britse leger noemt de beelden onacceptabel.

In het filmpje zijn vier Britse parachutisten te zien op een schietbaan. De beelden zouden zijn gemaakt in de Afghaanse hoofdstad Kabul, wanneer is niet duidelijk. Bij de beelden staat de tekst "Happy with that".

Om dit filmpje gaat het:

Militairen gebruiken afbeelding Corbyn als schietschijf

"Dit gedrag voldoet absoluut niet aan de hoge standaarden van het Britse leger", zegt een woordvoerder. Corbyns Labourpartij zegt dat het gedrag van de militairen alarmerend is, maar heeft er vertrouwen in dat het ministerie de juiste maatregelen neemt.

Andere Britse politici hebben zich feller uitgesproken over het filmpje, dat eerst op Snapchat zou zijn rondgegaan en daarna op Twitter werd geplaatst. "Militairen zouden zich niet bezig moeten houden met politiek, maar met het verdedigen van het land", is een van de reacties.

Politici vaker bedreigd

De afgelopen weken zijn er sowieso al zorgen over de veiligheid van Britse parlementariërs, vanwege alle discussie over de brexit. Een lid van het Lagerhuis stuurde een e-mail rond waarin hij collega's adviseerde met de taxi of in het gezelschap van anderen te reizen.

Het Lagerhuislid somde in zijn mail 16 veroordelingen op voor intimidatie of mishandeling van parlementariërs sinds juni 2016, de maand van het brexitreferendum. Op de lijst ontbrak de moord op Labourlid Jo Cox in 2016.

Corbyn kreeg zelf vorige maand nog een ei op zijn hoofd gedrukt bij een bezoek aan een moskee.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl