Staatssecretaris Harbers ANP

Harbers: nieuw onderzoek verdwenen Vietnamese jongeren

tijd van publicatie

Er komt een nieuw onderzoek naar de verdwijning van Vietnamese minderjarigen uit beschermde opvanglocaties voor asielzoekers. Staatsecretaris Harbers zei tegen een bezorgde Tweede Kamer dat het zal worden gedaan door het Expertisecentrum Mensensmokkel en Mensenhandel.

Zaterdag meldde het VPRO-radioprogramma Argos dat tientallen kinderen uit de centra worden gehaald en het slachtoffer worden van mensensmokkel. De Kamer wil dat wordt uitgezocht wat er precies aan de hand is.

Harbers zei dat ook hij de berichten met zorg heeft aangehoord. Hij wees er wel op dat er eerder onderzoek is gedaan naar verdwijningen, maar dat er toen geen bewijzen zijn gevonden voor mensensmokkel of mensenhandel.

Openbaar Ministerie

Volgens de staatssecretaris is het aantal Vietnamese jongeren dat uit de beschermde opvang verdwijnt de afgelopen jaren juist verminderd. Maar hij wil "ieder signaal serieus oppakken". Daarom wil hij de kwestie nog eens onder de loep nemen. Als het Expertisecentrum strafbare feiten op het spoor komt, wordt ook het Openbaar Ministerie erbij betrokken.

Harbers wees er wel op dat beschermde opvanglocaties voor minderjarigen geen gevangenissen zijn. "Hoeveel zorg en toezicht we ook bieden, er is altijd een mogelijkheid dat mensen de opvang verlaten", zei hij.

STER Reclame