Bondscoach Toon van Helfteren van het Nederlands basketbalteam AFP

Van Helfteren vertrekt als bondscoach basketballers

tijd van publicatie

De basketballers gaan niet verder met Toon van Helfteren als bondscoach.

Na een evaluatie hebben basketbalbond NBB en de Stichting Nederlands Mannenteam (NMT) besloten na zes jaar afscheid te nemen van Van Helfteren. Het contract met de 68-jarige Van Helfteren was eind februari al afgelopen na de laatste WK-kwalificatiewedstrijd.

Onder leiding van Van Helfteren deed Nederland in 2015 voor het eerst in 25 jaar weer mee aan het EK, maar liep het kwalificatie voor het EK van 2017 net mis. Voor het eerst in ruim dertig jaar streed Nederland de afgelopen twee jaar mee om WK-deelname. Oranje reikte daarin tot de beslissende fase, maar wist de laatste stap niet te zetten.

'Een standbeeld voor zijn inzet'

"We zijn Toon zeer dankbaar voor de inzet in de afgelopen jaren", zegt NMT-voorzitter Bert Kragtwijk. "Hij is onze recordinternational, als coach en als speler. Hij heeft het team weer op de kaart gezet en verdient een standbeeld voor zijn inzet voor de sport."

De basketbalbond wil voor de zomer een nieuwe coach presenteren, die als opdracht krijgt om eind dit jaar succes te boeken bij de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2021. Het uiteindelijke doel is deelname aan de Olympische Spelen van 2028.

STER Reclame