Hans Nijland is zeer ongelukkig met de wijzigingen ANP

Feyenoord, FC Groningen en De Graafschap hebben teleurgesteld gereageerd op de wijzigingen in het eredivisieschema, ten faveure van de Champions League-campagne van Ajax.

De KNVB paste de aanvangstijden van vijf eredivisiewedstrijden aan, waaronder FC Groningen-Ajax, Feyenoord-AZ en NAC-Feyenoord. Mogelijk wordt ook De Graafschap-Ajax van zondag 28 april twee dagen naar voren gehaald.

"Dat is als Ajax de halve finale haalt van de Champions League, maar volgens goed gebruik worden tijdens de laatste twee speelrondes alle duels tegelijk gespeeld. Verschuif dan de hele speelronde", zegt Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap.

"Voor ons staat er waarschijnlijk nog veel op het spel", gaat hij verder. "Dan spelen wij ineens drie wedstrijden in zes dagen, want er zit ook nog een midweekse speelronde tussen. Wat ons betreft kán de huidige oplossing gewoon niet."

Hans Martijn Ostendorp ANP

Ostendorp voorziet ook nog problemen met de organisatie van het thuisduel met Ajax. "Dan hebben we amper tien dagen de tijd om alles opnieuw te organiseren. En de gemeente moet het allemaal ook nog maar goedkeuren, op de avond voor Koningsdag."

Verkeerde timing KNVB

Groningen en Feyenoord reageren iets milder dan De Graafschap, maar ook bij die clubs heerst er onvrede. Groningen-directeur Hans Nijland hekelt vooral de timing van de beslissing, minder dan drie weken voor de wedstrijd tegen Ajax. "Wij beseffen heel goed dat supporters, die reeds een kaart hebben voor deze wedstrijd, mogelijk gedupeerd worden."

Feyenoord meldt dat de club "negatief tegenover de tijdsveranderingen stond en dit heeft aangekaart bij de KNVB". Ook de Rotterdammers hekelen het "late moment" van de wijzigingen.

Alle wijzigingen op een rij

Wedstrijd Was Wordt
Feyenoord-AZ 20 april, 19.45 uur 20 april, 20.45 uur
FC Groningen-Ajax 21 april, 14.30 uur 20 april, 18.30 uur
AZ-Heracles Almelo 23 april, 20.45 uur 23 april, 19.45 uur
Ajax-Vitesse 24 april, 20.45 uur 23 april, 20.45 uur
NAC Breda-Feyenoord 24 april 18.30 uur 24 april, 20.45 uur

De KNVB besloot eerder dit seizoen ook tot het verplaatsen van Ajax-PEC Zwolle. Dat was destijds tegen het zere been van de Zwollenaren en Ajax' titelconcurrent PSV.

Ook begrip voor de KNVB

Toch is er ook begrip voor de KNVB. Ostendorp: "Wij zien ook de onmogelijkheden voor de KNVB wel. En natuurlijk hopen wij ook voor het Nederlands voetbal dat Ajax van Juventus wint. Het is gewoon een moeilijke situatie. Maar we willen wel dat alle clubs gelijk behandeld worden."

Zijn advies: laat De Graafschap-Ajax hoe dan ook worden gespeeld op zondag 28 april. "Natuurlijk pittig voor Ajax, maar voor dit soort gevallen hebben ze toch ook topspelers op de bank zitten? Ze kunnen met een paar andere jongens in de ploeg ook een topteam samenstellen. Maar met dat soort argumenten hoef je in deze kwestie niet aan te komen."

STER reclame