Meisjes worden gevaccineerd tegen baarmoederhalskanker op een 'HPV-prikdag'
NOS Nieuws

Groot onderzoek naar vaccineren na ingreep tegen baarmoederhalskanker

Vijftien Nederlandse ziekenhuizen doen mee aan een onderzoek naar het vaccineren van vrouwen na een ingreep ter voorkoming van baarmoederhalskanker. De hoop is dat de vrouwen zo alsnog resistent worden tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken.

Uit een eerder klein onderzoek kwam naar voren dat ook vrouwen die al drager zijn van HPV baat kunnen hebben bij vaccinatie. Momenteel worden meisjes van 12 al ingeënt tegen het seksueel overdraagbare virus. Daardoor neemt de kans om baarmoederhalskanker te krijgen met 70 tot 80 procent af.

Placebo

Baarmoederhalskanker treft in Nederland jaarlijks zo'n 700 vrouwen, van wie er 200 overlijden. Nog eens honderden vrouwen krijgen een medische ingreep omdat er bij hen onrustige cellen worden ontdekt. Om baarmoederhalskanker te voorkomen worden deze cellen verwijderd. Het virus blijft echter aanwezig en iedere keer dat deze ingreep wordt gedaan neemt de kans op een vroeggeboorte toe.

Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door het Franciscus Gasthuis & Vlietland en Erasmus MC in Rotterdam, richt zich op vrouwen die al zo'n medische ingreep hebben ondergaan. Het moet hen resistent maken tegen HPV en daarmee de kans op baarmoederhalskanker, nieuwe operaties en vroeggeboorten verkleinen. 800 vrouwen kunnen meedoen, van wie een deel een placebo krijgt.

Onrustige cellen die worden veroorzaakt door het HPV-virus zijn nog geen kanker, vertelt onderzoeker en gynaecoloog Ward Hofhuis van het Franciscus Gasthuis op NPO Radio 1. "Maar ik kan u vertellen dat het bij vrouwen bij wie deze cellen ontdekt worden veel fysieke en emotionele stress geeft. Als je kunt voorkomen dat deze onrustige cellen terugkomen, en ook vroeggeboorten verder kunt beperken, is dat dus winst."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl