Op de klimaatmars waren weer duizenden mensen afgekomen Belga / Hollandse Hoogte
NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Gele hesjes lopen mee bij onrustig klimaatprotest Brussel

In Brussel waren vanmiddag ongeveer 8000 mensen aanwezig bij nieuwe protesten tegen het klimaatbeleid van de Belgische regering. Bij de manifestatie ontstonden opstootjes tussen enkele relschoppers en de oproerpolitie. Zeker 78 mensen zijn opgepakt.

De betogers liepen in een mars vanaf station Brussel Noord. In de Wetstraat, waar afdelingen van de Belgische regering en Europese instellingen gevestigd zijn, richtten demonstranten met gele hesjes en shawls voor hun gezichten zich op gebouwen en de politie. Ze gooiden stenen door ruiten en vielen een agent aan.

Het was de eerste keer dat er ook mensen met gele hesjes op de klimaatbetoging afkwamen. "Het is jammer dat door hun de betoging nu negatief in het nieuws komt", vindt Gaëlle Mortier, een vaste bezoeker van de klimaatmars. "Iedereen mag natuurlijk meedoen, maar deze incidenten leiden af van ons doel."

'Wij willen hetzelfde'

De protestmars is de derde klimaatdemonstratie in België. Het animo lijkt wel iets af te nemen, bij de vorige betoging waren naar schatting nog zo'n 70.000 mensen. Toen verliep alles wel vredig, zegt Mortier. "Daar stonden we juist bekend om. Rechts is slim genoeg om dit nu tegen ons te gebruiken."

De gele hesjes zouden vanuit Frankrijk, Nederland en Wallonië naar Brussel zijn gereisd. Een vrouw met een geel hesje, die liever anoniem blijft, is tevreden over de mars. Ze draagt een geel hesje en een button van de Waalse groene partij Ecolo. "We hebben hetzelfde doel", verklaart ze. "Wij strijden beiden voor sociale, financiële en ecologische gerechtigheid. Sommigen denken dat wij een heel andere mening hebben dan de klimaatdemonstranten, maar dat is niet. Wij willen hetzelfde."

Volgens de vrouw zijn de relschoppers geen echte gele hesjes, maar leden van het Black Bloc, linkse extremisten die volledig in het zwart gekleed gaan.

Dertien betogers tegen artikel 13

Vanmiddag werd ook op andere plekken in Brussel gedemonstreerd. Bij een manifestatie tegen de omstreden auteursrechtenregels van de EU, vastgelegd in artikel 13. Bij die betoging waren dertien mensen aanwezig die uitgeprinte afbeeldingen op de deur van de Europese Commissie plakten.

De dertien betogers die tegen artikel 13 protesteerden NOS | Bijou van der Borst

STER reclame