In samenwerking met
RTV Noord
NOS NieuwsAangepast

500 huizen gesloopt in Delfzijl: 'Verschrikkelijk', maar ook positief

In de Zandplatenbuurt in Delfzijl-Noord worden zo'n 500 woningen gesloopt, meldt RTV Noord. Het gaat om 386 huurwoningen en 141 koopwoningen. De buurt ligt in het aardbevingsgebied en het was voor de bewoners lange tijd onzeker wat er met hun woningen zou gebeuren. Vandaag kregen ze tijdens zeven bijeenkomsten in theater De Molenberg meer informatie.

De huizen zijn twee jaar geleden al geïnspecteerd en een jaar geleden kregen de bewoners een versterkingsadvies. Daarna was het wachten op een akkoord met de overheid over het geld.

Zo reageren de buurtbewoners op het nieuws:

'Ze sturen je er gewoon uit'

De nieuwe huizen worden op een andere locatie gebouwd. Bewoners verlaten hun huidige woning dus pas als er een nieuw huis klaar is.

Wim Baars van de Belangenvereniging Versterking Zandplatenbuurt zegt dat veel bewoners positief zijn over de maatregel, maar dat ook "een flink aantal mensen" er helemaal niet op zit te wachten. "Dat verschil zit hem vooral in kopers en huurders. Die eerste groep is blij, want ze krijgen een huis dat helemaal van deze tijd is. Maar sommige huurders wonen al lange tijd in hetzelfde huis. Van hen hoeft het allemaal niet."

Dat gevoel omschrijft een bewoonster na een bijeenkomst in het theater. "We wonen heel fijn, we hebben een leuke buurt waar je nog sociale cohesie hebt. Dat ben je kwijt, dat is weg." Een buurtgenoot vult haar aan: "Ik heb er eigenlijk geen woorden voor, ik vind het verschrikkelijk."

'Veel vragen, nog geen antwoorden'

Baars kan zich voorstellen dat het heftig is voor de buurt. "Er zijn allerlei vragen en er zijn nog geen duidelijke antwoorden. Het is een enorme operatie. Er gaat voor een groot deel een nieuwe buurt ontstaan. Ik verwacht dat mensen er anders over gaan denken als we wat verder in de tijd zijn." Het kan volgens Baars tot zeven jaar duren voordat iedere bewoner een nieuw huis heeft betrokken.

De belangenvereniging wil erop toezien dat de afspraken zoals die op papier staan ook zo uitgevoerd worden en dat de huren straks niet opeens hard omhoog gaan.

Burgemeester Beukema van Delfzijl denkt dat nieuwbouw grote voordelen heeft. Woningen moeten gesloopt worden maar er komen modernere huizen voor terug. "Gasloos bijvoorbeeld. Huizen naar de eisen van deze tijd. Maar er zullen ook ongetwijfeld mensen zijn die zeggen: aan mijn lijf geen polonaise."

Van de huurwoningen staat vast dat ze gesloopt worden, zo gaan ook flats tegen de vlakte. Het is niet zeker of daar weer hoogbouw voor terugkomt. Woningbouwcorporatie Acantus laat weten dat voor elke huurwoning die gesloopt wordt, een nieuwe huurwoning in de plaats komt. "We gaan een-op-een terugbouwen", zegt directeur Anita Tijsma.

Een kwart van de inwoners van de Zandplatenbuurt heeft een migratieachtergrond. De woningcorporatie gaat daarom keukentafelgesprekken voeren in verschillende talen. Er zijn uitnodigingen verstuurd in het Nederlands, Engels, Turks, Arabisch en Eritrees.

Bij de koopwoningen hebben de eigenaren het laatste woord. Maar ook daar ligt volgens de burgemeester sloop en nieuwbouw voor de hand.

Ambitieus

De sloop en nieuwbouw van de huurwoningen begint in de Finsestraat en het Balticpark. Daarna volgen de Schuitenzandflats en de laagbouw in de Zandplatenbuurt Noord. Als het aan de burgemeester en de woningbouwcorporatie ligt is de versterking van deze buurt in 2025 klaar. "Dat is erg ambitieus", vindt de burgemeester.

Advertentie via Ster.nl