Theresa May gisteren in het Lagerhuis AFP

De Britse premier Theresa May overweegt het brexit-akkoord volgende week opnieuw in stemming te brengen in het Lagerhuis, melden Britse media. Als de deal opnieuw wordt weggestemd, zou May nieuwe verkiezingen willen uitschrijven.

Gisteren wees het Lagerhuis de brexit-deal voor de derde keer af. Dat betekent in principe dat het Verenigd Koninkrijk op 12 april de EU verlaat zonder afspraken. Wel kan de Britse regering nog met nieuwe plannen komen om de impasse te doorbreken en de EU vragen om een langer uitstel van de brexit.

Typisch May, ze geeft gewoon niet op.

Correspondent Suse van Kleef

Volgens bronnen heeft de regering toch hoop dat het Lagerhuis de deal bij een nieuwe stemming accepteert. Een regeringswoordvoerder wijst erop dat steeds meer parlementariërs het akkoord steunen. In januari was het verschil nog 230 stemmen, begin deze maand 149 en gisteren was er nog een gat van 58 stemmen. "We gaan tenminste in de goede richting", zegt een regeringswoordvoerder tegen The Guardian.

Volgens correspondent Suse van Kleef zou een nieuwe stemronde helemaal passen bij de Britse premier. "Typisch May, ze geeft gewoon nog niet op."

Nieuwe truc

Lagerhuisvoorzitter Bercow geeft waarschijnlijk niet zomaar toestemming voor een nieuwe stemming over de gisteren afgewezen motie. Van Kleef: "Maar daar zijn wel oplossingen voor, denken May en haar team in elk geval. Ze zijn alweer druk bezig om hier een nieuwe truc voor te verzinnen."

Mogelijk wacht May de nieuwe stemming van maandag over de alternatieve brexit-plannen af, nadat alle acht moties met alternatieven woensdag waren verworpen. Van Kleef: "Het zou goed kunnen dat een van die opties dan wel een meerderheid krijgt, bijvoorbeeld een zachtere brexit, waarbij de Britten in de Europese douane-unie blijven, of een nieuw referendum. Die optie zou dan tegenover May's akkoord kunnen worden gezet in een nieuwe stemming."

Als die keuze op tafel ligt, hoopt May dat voorstanders van de brexit liever stemmen voor haar deal dan voor een nieuw referendum of de optie om in de douane-unie te blijven.

Campagne

Als er na volgende week nog steeds geen meerderheid is voor een van de scenario's, stuurt May dus mogelijk aan op nieuwe verkiezingen. Volgens The Independent is de Conservatieve Partij van plan om in een verkiezingscampagne Labour neer te zetten als saboteur van de brexit. Gisteren had het Verenigd Koninkrijk eigenlijk uit de EU moeten stappen.

"Wij gaan Labour-politici vragen wat zij hebben gedaan op de dag van de brexit", zegt een anoniem kabinetslid. "Hierdoor gaan ze het moeilijk krijgen in districten waar de meerderheid leave stemde."

STER reclame