ADO Den Haag heeft het strafvoorstel voor Lex Immers (vijf duels schorsing, waarvan één voorwaardelijk) aanvaard.

Ook de schorsing van één wedstrijd voor coach John van den Brom en de straf van aanvaller Charlton Vicento (één duel voorwaardelijk) zijn geaccepteerd door de club.

Immers had zich zondag na het gewonnen duel met Ajax zeer kwetsend uitgelaten in het supportershome van ADO over Ajax en over joden. Van den Brom en Vicento stonden naast hem. Daarvan waren met mobieltjes opnamen gemaakt en op internet gezet. De aanklager besloot na een uitgebreid vooronderzoek tot strafvervolging over te gaan.

ADO wijst er in een persbericht op dat Van den Brom wordt verweten dat hij "in woord en/of gebaar de uitlating 'Wie niet springt die is een Jood' heeft ondersteund, althans niet zichtbaar afstand van die uiting heeft genomen."

"Zeer kwalijke zaak"

In een uitgebreide motivering op de strafvoorstellen geeft de KNVB aan dat het drietal vanwege "het schaden van de belangen van het betaald voetbal of de sport in het algemeen" wordt bestraft.

De bond maakt daarbij duidelijk dat ook gedrag buiten het veld tot sancties kan leiden. "Aangezien dit een zeer kwalijke zaak is die kort na de wedstrijd heeft plaatsgevonden en de betrokkenen KNVB-leden zijn, is vervolging mogelijk."

"Het zijn juist dit soort ondoordachte, respectloze acties die eraan bijdragen dat er combiregelingen bestaan, hekken rond uitvakken nodig zijn en overmatige politie-inzet gevraagd wordt", stelt de bond in een persverklaring vast.

"De bond werkt al geruime tijd aan het terugdringen van deze stringente maatregelen", vertelt de woordvoerster. "Wij streven naar normalisatie; maar dit soort acties helpt daar zeker niet bij."

STER reclame