Babyartikelen op de Negenmaandenbeurs
NOS Nieuws

Dna-test voor baby's voorlopig van de markt

De aanbieder van commerciële dna-tests Analyse Me is na een maand gestopt met de verkoop van een dna-test voor baby's. Het bedrijf zegt dat er onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing is voor de claim dat met het product Analyse Me Baby kan worden vastgesteld of een baby een denker of een doener wordt.

Het bedrijf gaat kijken of er een andere eigenschap is die ouders graag willen weten en die met de dna-test kan worden vastgesteld. Met de dna-analyse voor volwassenen kunnen ongeveer dertig eigenschappen aan het licht worden gebracht, zegt mede-oprichter Sander Bast. Het bedrijf onderzoekt of daar een eigenschap tussen zit, die ook voor de test voor baby's interessant kan zijn.

Tot het zover is, wordt het product niet meer verkocht. Ouders die het product al hadden gekocht, krijgen hun geld terug, zegt Bast.

Het product Analyse Me Baby werd vorige maand op de Negenmaandenbeurs gelanceerd. Ouders konden wangslijm van hun baby naar het bedrijf opsturen. Na drie tot vier weken kregen ze een video thuisgestuurd waarin onder meer werd verteld welke kleur ogen hun baby krijgt, of hij hard kan lopen en of het kind een denker of juist een doener is.

Op de beurs reageerden ouders wisselend op de mogelijkheid om een dna-test te doen:

Dna-testen nu ook voor baby's, maar zitten ouders daar op te wachten?

Deskundigen waren niet enthousiast. Marc van Mil, universitair hoofddocent Biomedische Genetica aan de Universiteit Utrecht, zei dat de wetenschappelijke onderbouwing om op basis van dna-testen voorspellingen te doen dun is.

Marieke van Dooren, medisch specialist klinische genetica bij het Erasmus MC, zei in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co dat niet alles in dna vastligt. Ook omgevingsfactoren hebben invloed op de ontwikkeling van een kind.

Ook zijn er ethische bezwaren. Mensen hebben het recht om dingen niet te weten, bijvoorbeeld of ze een bepaalde ziekte krijgen. Baby's kunnen geen bezwaar maken tegen een test.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl