Maximilian Schachmann Getty Images

Wielrenner Maximilian Schachmann heeft de vijfde rit in de Ronde van Catalonië gewonnen. De Duitser bleef na een lange vlucht knap het jagende peloton voor.

In de rit over 188 kilometer stond al snel een klim van de eerste categorie op het menu. Tejay van Garderen en Bert-Jan Lindeman waren als eersten boven en vormden even later een kopgroepje met Schachmann en Andrey Amador.

De vier pakten drieënhalve minuut en verkochten hun huid duur. Het jagende peloton leek als gewoonlijk de ongelijke strijd te gaan winnen, maar Schachmann dacht er anders over. Hij ging met nog ruim tien kilometer te gaan alleen door, tastte diep in de reserves en bleef de meute net voor.

Kelderman onderuit

Wilco Kelderman ging in de laatste afdaling van de dag lelijk onderuit. De Sunweb-renner reed op kop van het jagende peloton, in dienst van sprinter Michael Matthews, toen hij op een rotonde weggleed.

Gedesillusioneerd bleef hij tegen de vangrail zitten. Uit onderzoek in het ziekenhuis bleek dat Kelderman een breuk in zijn nekwervel heeft opgelopen en zijn sleutelbeen brak bij de val.

Kelderman lelijk onderuit in afdaling in Catalonië Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De leiderstrui bleef om de schouders van de Colombiaan Miguel Ángel López, die in het klassement een voorsprong van veertien seconden heeft op Adam Yates. Steven Kruijswijk is de nummer zes, 56 tellen achter López.

De Ronde van Catalonië duurt nog tot en met zondag.

De uitslag van de vijfde etappe

STER reclame