Max Caldas ANP

Mink van der Weerden, Bob de Voogd, Pirmin Blaak. Hockeyers die normaal gesproken al jaren het gezicht van het Nederlands team kleur geven. Ook op 13 april, als Oranje in de Hockey Pro League uitkomt tegen Spanje, zal bondscoach Max Caldas weer een beroep op ze kunnen doen.

Dat lijkt normaal, maar dat is het niet. Hun club Oranje-Rood en de hockeybond stonden de afgelopen week namelijk recht tegenover elkaar. Het bracht spelers en bondscoach in een lastig parket.

De Eindhovense topclub besloot vorige week namelijk om zijn internationals Van der Weerden, De Voogd, Blaak, Max Kuijpers, Teun Beins en Joep de Mol niet beschikbaar te stellen voor Nederland-Spanje. Hun afwezigheid zou de voorbereiding op het eindtoernooi van de Euro Hockey League, dat vier dagen later begint, doorkruisen.

De hockeybond wees de weigering van Oranje-Rood resoluut af. Volgens de bond druiste die in tegen de afspraken die ruim een half jaar geleden zijn gemaakt met de clubs over het afstaan van internationals voor de Pro League. Het 'bevreemdde' technisch directeur Jeroen Bijl dan ook, dat hij hiermee werd geconfronteerd.

Tegengestelde belangen

Oranje-Rood legt de gemaakte afspraken anders uit. Er wordt naar de mening van de club niet genoeg rekening gehouden met de belasting die de Euro Hockey League vergt, terwijl dat wel zou zijn toegezegd. Na de gemaakte afspraken plaatste Oranje-Rood zich definitief voor de EHL, het belangrijkste Europese hockeytoernooi voor clubs.

Ook trok het de organisatie naar zich toe, wat nieuwe verplichtingen en verwachtingen schept.

De hockeybond heeft eveneens sportieve en financiële belangen om alle internationals juist wel op te eisen voor het duel tegen Spanje. Nederland organiseert in het laatste weekend van juni de zogenaamde Final Four van deze eerste editie van de Pro League.

Maar met zes punten uit vijf wedstrijden is deelname hiervoor nog lang niet zeker. De hockeyers kunnen zich niet al te veel nederlagen meer veroorloven. En dus werden zes internationals voor een onmogelijke keuze gesteld. Van hen werd verlangd een keuze te maken tussen hun werkgever en een Oranjeshirt.

Na de weigering van Oranje-Rood is bondscoach Caldas zelf naar Eindhoven gereden om de betrokken zes internationals te overtuigen. Daarna besloot Harry van Hout, het bestuurslid tophockey van Oranje-Rood, het verzet tegen de bond te staken om de spelers niet verder de dupe te laten worden.

Twee Oranje-Rood spelers zijn uiteindelijk opgeroepen door Caldas. De Voogd en Van der Weerden maken deel uit van de selectie voor het duel met Spanje.

Lange strijd

Er is al jarenlang een belangenstrijd gaande tussen de topclubs, die de internationals betalen, en de bond, die meer investeringen verlangt van de spelers om aansluiting te houden met de andere toplanden. Oranje-Rood zit van alle clubs doorgaans het felst in deze discussie.

STER reclame