De Boeing 737 Max van TUI ANP

Reisorganisatie TUI houdt rekening met een kostenpost van 200 miljoen euro nu de Boeing 737 MAX 8 toestellen aan de grond staan. De omzet van het bedrijf in 2018 was 19,2 miljard euro.

Sinds het neerstorten van twee Boeing 737 MAX-toestellen wordt in veel landen niet meer met het toestel gevlogen. De ramp in Ethiopië zou zijn veroorzaakt door hetzelfde softwareprobleem als de crash met hetzelfde type toestel in oktober in Indonesië, schrijft The Wall Street Journal. De krant baseert zich op de voorlopige conclusie in het onderzoek naar de crash.

TUI verlaagt de verwachtingen onder meer omdat er vervangende toestellen geregeld moeten worden en deze meer brandstof verbruiken. Het bedrijf voorziet een daling van het bedrijfsresultaat van 17 procent, waar eerder geen daling werd verwacht. Bij deze verwachtingen gaat TUI ervan uit dat de 737 MAX toestellen halverwege juli weer gaan vliegen.

Ik vraag me af of het haalbaar is dat de toestellen halverwege juli overal weer kunnen gaan vliegen.

Luchtvaartjurist Jochem Croon

Luchtvaartjurist Jochem Croon wijst erop dat het mogelijk langer gaat duren voordat de toestellen weer de lucht in gaan. "Het is volgens mij nooit eerder voorgekomen dat de verschillende luchtvaartautoriteiten elkaar niet volgen. De Europese Luchtvaartautoriteiten EASA zette de MAX al eerder aan de grond dan de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA, die over Boeing gaat", zegt Croon.

Beide autoriteiten doen nu een eigen onderzoek. "Ik vraag me af of het haalbaar is dat de toestellen halverwege juli overal weer kunnen gaan vliegen." Dat hangt volgens Croon vooral af van de benodigde aanpassingen. "Is alleen een software-update nodig of is verdere training van de crew of een verandering in de training noodzakelijk."

Southwest Airlines

In totaal heeft TUI vijftien 737 MAX-toestellen in zijn vloot. Eind mei zouden er daar nog acht extra bijkomen. De Nederlandse tak van TUI heeft er drie.

Eerder maakte ook Southwest Airlines bekend de verwachtingen naar beneden bij te stellen. De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gaat uit van een daling van zo'n 150 miljoen dollar in het eerste kwartaal van dit jaar. Southwest heeft vierendertig 737 MAX toestellen aan de grond staan.

STER reclame