Van Gerwen troost Van Barneveld ANP

In zijn laatste wedstrijd voor een uitzinnig publiek in Ahoy heeft Raymond van Barneveld met pijnlijke cijfers verloren van Michael van Gerwen. In zijn 210de (een record) en laatste Premier League-duel moest 'Barney' met 7-1 zijn meerdere erkennen in zijn landgenoot.

Door zijn eveneens pijnlijke 7-1 nederlaag tegen Daryl Gurney woensdagavond - zijn allereerste verliespartij in Ahoy - wist Van Barneveld al dat hij was uitgeschakeld in de Premier League. Tegen Van Gerwen stond dan ook vooral de eer op het spel voor de 51-jarige darter.

Van Barneveld hield het bij zijn opkomst maar net droog. Met tranen in zijn ogen liep hij vol goede moed naar het podium. Maar net als de avond ervoor leek het spel van Van Barneveld nergens op.

Met speels gemak liep Van Gerwen uit naar een 4-0-voorsprong. Hij gunde Van Barneveld één leg, maar liep daarna direct verder weg bij de Hagenaar. Via dubbel twintig won de nummer één van de wereld.

'Barney' neemt het woord

Na afloop kreeg Van Barneveld de microfoon. Terwijl 'Barney bedankt' vanuit de zaal klonk, sprak hij de menigte toe. "Jaren terug zat ik nog als postbode op de fiets. Ik had dit nooit durven dromen, jongens. Echt niet."

Hij excuseerde zich nog voor zijn vertoonde spel de afgelopen avonden in Ahoy. "Maar ik zal dit nooit vergeten. Ik houd van jullie!", sprak een geëmotioneerde Van Barneveld.

De uitschakeling in de Premier League betekende dat 'Barney' meer tijd zou hebben gekregen om zich te focussen op zijn grote doel in zijn afscheidsjaar: het WK halen. Maar na afloop van de vernedering in Ahoy kondigde Van Barneveld per direct zijn afscheid aan.

De vijfvoudig wereldkampioen is inmiddels ver afgezakt op de wereldranglijst en het was maar de vraag geweest of hij zich had kunnen kwalificeren voor het toernooi in Alexandra Palace.

Debutant De Zwaan na sterk begin onderuit tegen Cross

Eerder op de avond verloor Jeffrey de Zwaan, een van de 'contenders' die de geblesseerde Gary Anderson mag vervangen, na een sterk begin met 7-4 van Rob Cross, de wereldkampioen van vorig jaar.

Het was voor de 23-jarige De Zwaan voor het eerst dat hij voor een uitverkocht Ahoy mocht gooien. Hij leek amper onder de indruk van de oranje menigte. De Zwaan brak zijn tegenstander meteen, kwam op een 2-0 voorsprong en gooide de ene hoge score na de andere.

Daarna draaide Cross, die tijdens het afgelopen WK ook al van een sterk spelende De Zwaan won, de partij om. Het spel van De Zwaan werd minder, terwijl het niveau van Cross steeg en hij op de juiste momenten wist toe te slaan.

STER reclame