Een beeld uit de bewakingsvideo Gemeente Kerkrade

De regionale krant De Limburger spant een kort geding aan tegen Kerkrade. De krant eist dat de gemeente beelden van een journalist van De Limburger van de gemeentelijke website verwijdert.

Het gaat om bewakingsbeelden die zijn gemaakt op 27 februari tijdens een besloten vergadering over de nieuwe burgemeester van Kerkrade. Een journalist van De Limburger ving buiten de raadszaal op dat burgemeester van Heerlen Ralf Krewinkel had gesolliciteerd naar de baan.

Toen hij dat publiceerde brak er een storm van verontwaardiging los, aangezien Krewinkel met toestemming van de gemeente Heerlen al een jaar met verlof was vanwege zijn zieke zoontje.

De vertrouwenscommissie oordeelde na bestudering van de camerabeelden dat de journalist hen had afgeluisterd, maar volgens de journalist stond de intercom gewoon te hard. Het Openbaar Ministerie concludeerde dat de journalist niets strafbaars had gedaan.

Daarop besloot de gemeente de beelden zelf online te zetten. "Het college heeft besloten maximale openheid in deze aangelegenheid in acht te nemen", schrijft de gemeente in een verklaring op de website. De journalist is wel onherkenbaar gemaakt.

De hoofdredacteur van De Limburger noemt Kerkrade een slechte verliezer. De krant had geëist dat Kerkrade de video voor woensdag offline zou halen. Nu dat niet is gebeurd, is het kort geding doorgezet.

De sollicitatie en het uitlekken ervan leidden ertoe dat Krewinkel opstapte als burgemeester van Heerlen. Uiteindelijk werd Petra Dassen (burgemeester van het Limburgse Beesel) voorgedragen als nieuwe burgemeester van Kerkrade.

STER reclame