Op de Zuidas in Amsterdam is het pak nog altijd genoeg te zien ANP

Het clichébeeld van een bankier? Een pak, misschien zelfs met krijtstreep, een das en nette schoenen. Maar dat beeld begint snel achterhaald te raken. Nederlandse en internationale banken stappen steeds vaker af van de verplichte formele kleding. Deze maand deed de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs dat; hun bankiers hoeven niet meer verplicht in pak op kantoor te verschijnen.

Bij ABN Amro zijn de kledingregels al een aantal jaar geleden versoepeld. "We zien bij ons nog overwegend formele kleding, maar het begint heel erg te veranderen", zegt Wies Wagenaar, hoofd gedrag en ethiek van de bank. Ze is zelf "formeel in het zwart" gekleed, maar heeft wel sneakers aan. "De hakken staan in de kast."

Slobbertrui

Het loslaten van de kledingregels sluit aan bij de wens van de klanten, zegt Wagenaar in Nieuws en Co op NPO Radio 1. "Om beter aan te sluiten op de maatschappij." Maar dat wil niet zeggen dat iedere bankier voortaan in een groene slobbertrui met een tekst erop op het werk zit. Sowieso is dat bij mensen die in contact komen met klanten echt uit den boze, maar ook bij de zakenbank zie je volgens Wagenaar veel sneller "de zwarte schoenen en de stropdas".

"Bankieren is een formeel vak en wie zich formeel kleedt, wordt als intelligenter en krachtiger gezien", zegt Wagenaar. "We zijn nog steeds formeel, maar het wordt wel eenvoudiger. Bijvoorbeeld met sneaker monday."

Kleding vertelt wel hoe je bent.

Wies Wagenaar, hoofd gedrag en ethiek ABN Amro

Formele kleding schrikt sommige mensen ook af, weet Wagenaar. "Het is in Nederland in het zakelijk verkeer gebruikelijk om je zakelijk te kleden. Het is een teken van respect. Ik ben psycholoog en onze kleding vertelt wel hoe je bent. Hoe formeler je gekleed bent, hoe meer daadkracht en intelligentie mensen je toewijzen."

Maar bij een consumentenbank werkt dat soms averechts. "Denk aan jonge mensen die voor het eerst een hypotheek afsluiten. Dat kan ook afschrikken: mensen kunnen minder open zijn over hun financiële situatie en daarmee een risico creëren."

Je kunt overigens ook doorslaan in het loslaten van de kledingvoorschriften. Sommige dingen blijven echt no go, zegt Wagenaar. Ze herinnert zich nog een sollicitant. "Die kwam voor een 'senior' functie, met ongestreken kleding met een grote vetvlek en ongewassen haar. Het kost mij dan moeite om naar de mens erachter te kijken. Gezond verstand werkt hier heel goed."

En tot slot: "Liever geen crocs."

STER reclame